برخی از کاربران وردپرس (به ویژه کاربران جدید) می پرسند: ادیتور کلاسیک چیست ؟ جواب ساده و خلاصه به این سوال این است که ادیتور کلاسیک Editor Classic، ویرایشگر متن قدیمی وردپرس است که همچنان از رقیب جدید خودش، گوتنبرگ (Gutenberg) بسیار محبوبتر است!
اگر با وردپرس آشنا باشید می دانید که برای درج مطلب جدید در سایت خود باید وارد بخش افزودن نوشته شوید. وقتی وارد این قسمت می شوید، بخشی وجود دارد که باید متنی که می خواهید در سایت منتشر کنید را در آن وارد کنید و همچنین تغییراتی که می خواهید، روی نوشته سایت خود اعمال کنید، این مکان همان ادیتور یا ویرایشگر متن وردپرس است.
تا قبل از نسخه 5 وردپرس (دقیقا نسخه 4.9.8)، ویرایشگری که به طور پیشفرض روی وردپرس وجود داشت، ادیتور کلاسیک بود، اما بعد از آن وردپرس ویرایشگر گوتنرگ را به عنوان ویرایشگر پیشفرض معرفی کرد. اگر وردپرس قدیمی را به خاطر داشته باشید، حتما با ادیتور کلاسیک هم آشنایید اما اگر بعد از نسخه 5 به وردپرس کوچ کرده اید احتمالا با ورود به بخش افزودن نوشته، ویرایشگر گوتنبرگ را خواهید دید.
نمایی از ادیتور کلاسیک
نمایی از ادیتور گوتنبرگ
در تصویر بالا، هر دو ویرایشگر کلاسیک و گوتنبرگ را می بینید. با مقایسه این دو تصویر و صفحه وبسایت خود، می توانید بفهمد کدام ویرایشگر در وردپرس شما نصب و فعال است.
در بخش « نصب ادیتور کلاسیک » همین مقاله، می گوییم روش نصب ادیتور کلاسیک چیست و همچنین چطور باید آن را فعال کرد. در بخش « آموزش استفاده از ادیتور کلاسیک » هم به شما آموزش می دهیم ادیتور کلاسیک چه امکاناتی دارد و چطور باید از آنها استفاده کرد.
ادیتور گوتنبرگ وردپرس چیست ؟
ادیتور گوتنبرگ ویرایشگر متن پیشفرض وردپرس در نسخه های بالاتر از 4.9.8 است. کاربران وردپرس بعد از به روزرسانی وردپرس و مواجهه با این ویرایشگر، شوکه شدند چرا که هیچ شباهتی به ادیتور کلاسیک نداشت و نمی دانستند در این زمینه سفید خالی باید چه کار کنند!
ادیتور جدید وردپرس که با نام ویرایشگر گوتنبرگ Gutenberg منتشر شده است، به طور پیشفرض روی وردپرس نصب است و از نوع ویرایشگر بلوکی یا Block Editor است. وردپرس در توضیحات این ویرایشگر نوشته است هدف این ویرایشگر این است که انقلابی در تجربه انتشار مطالب سایت ها ایجاد کند، همانطور که گوتنبرگ چنین انقلابی در صنعت چاپ پدید آورد.
بلوکی بودن این ویرایشگر به این معناست که هر بخش از مطلب یک بلوک جداگانه است که کاربران می توانند بدون تغییر در دیگر بلوک ها (و طبیعتا بخش های نوشته) آن را ویرایش کنند و بدون نیاز به افزودن کدهای کوتاه یا کدهای شخصی سازی شده HTML و صرفا به صورت دیداری، تغییراتی که در نظر دارند روی مطالب سایت خود اعمال کنند. همچنین می توانند از امکان «بکِش و بنداز» (Drag & Drop) برای افزودن ویژگی جدید به متن، استفاده کنند.
اگرچه در ابتدا کار با این ویرایشگر دشوار به نظر می رسد اما امکانات بسیار خوبی برای نوشتن پست های سایت به ما می دهد. می توان به سادگی تصاویر، کدها، نقل قول، دکمه، ستون، ابزارک و… را به مطلب خود اضافه کرد. همه این ها به سادگی و با حداکثر دو کلیک در دسترس ما هستند. اما نکاتی وجود دارد که بیشتر کاربران را به سمت ادیتور کلاسیک جذب کرده و باعث شده این ویرایشگر متن قدیمی همچنان محبوبتر از گوتنبرگ باشد. در ادامه مقاله بررسی می کنیم که دلیل محبوبیت ادیتور کلاسیک چیست و چرا امکانات گوتنبرگ لزوما مزیت محسوب نمی شوند.
دلیل محبوبیت ادیتور کلاسیک چیست
در مخزن وردپرس ، تفاوت زیاد تعداد نصب گوتنبرگ و ادیتور کلاسیک عجیب به نظر می رسد. ادیتور کلاسیک بیش از 5 میلیون نصب فعال دارد و ویرایشگر گوتنبرگ 300 هزار مورد!
علاوه بر تعداد زیاد نصب، در امتیازدهی هم ادیتور کلاسیک از 5، توسط کاربران امتیاز 4.9 دریافت کرده است که عدد قابل توجهی است.
حالا واقعا دلیل محبوبیت ادیتور کلاسیک چیست ؟ آیا این نشان نمی دهد گوتنبرگ ضعیف است و ادیتور کلاسیک بهتر است؟ در بخش بعدی مفصلا این دو ویرایشگر وردپرس را با هم مقایسه می کنیم می گوییم مزایا و معایب ادیتور کلاسیک چیست و چه امکاناتی را فقط می توان در ادیتور گوتنبرگ یافت. اما قبل از اینکه به بخش بعدی بروم و به این مقایسه بپردازیم باید جوابی برای این مسلئه پیدا کنیم که بالاخره دلیل محبوبیت ادیتور کلاسیک چیست ؟
استفاده آسان
شاید مهم ترین دلیل محبوبیت ادیتور کلاسیک نحوه استفاده آسان از آن باشد و چه چیزی مهم تر از این؟! واقعا استفاده آسان از هر چیزی یک ویژگی مهم و حتی ضروری برای آن است. از ابزار فیزیکی گرفته تا برنامه ها و نرم افزارها.
ادیتور کلاسیک وردپرس با ارائه یک کادر خالی برای درج مطلب و امکاناتی که معمولا برای ویرایش و درج مطالب نیاز داریم تمام احتیاج ما به یک ادیتور ساده برای درج مطلب را برطرف می کند و کار با آن هم بسیار شبیه دیگر ویرایشگرهای متنی مثل Microsoft Word یا Windows WordPad است.
منوهای موجود در کادر بالایی همان چیزی است که هنگام درج مطالب به آن ها نیاز داریم و نه چیزی بیشتر. نکته مهم تر اینکه دقیقا می دانیم یک کادر خالی جلوی ماست و باید چه چیز ی در آن درج کنیم! خیلی ساده و سر راست!
سرعت درج و ویرایش بالا
ادیتور کلاسیک مثل یک صفحه کاغذ است که روی آن مطالبی نوشته ایم و گاهی وسط این متن ها چند عکس یا جدول درج کرده ایم. اما گوتنبرگ مثل این است که هر پاراگراف از متنمان را روی یک تکه کاغد کوچک قیچی شده نوشته ایم و عکس و جدول هر پاراگراف را هم با چند تکه کاغذ دیگر درست کرده ایم و به این تکه های پاراگرافمان چسبانده ایم و در انتها هم قرار است تمام این تکه کاغذها را به هم بچسبانیم تا یک متن منسجم به دست آوریم!
شاید این تشبیه کمی اغراق آمیز باشد اما وقتی یک متن پر از المان های مختلفی مثل تصویر و جدول و نوشته دارید و می خواهید بخشی از آن را اصلاح کنید و یا تغییراتی در این متن بدهید با چنین وضعی مواجه می شوید. این کار باعث می شود سرعت درج و ویراش مطلب کند شود اما در ادیتور کلاسیک از این آشفتگی به دوریم.
نوستالژی!
بله نوستالژی و حس خوبی که از ادیتور کلاسیک می گرفتیم دلیل دیگری است برای محبوبیت این ویرایشگر متن قدیمی. مخصوصا اگر وبلاگ نویسی را تجربه کرده باشید و با آن کادر خالی ساده وبلاگ انس گرفته باشید، همچنان با دیدن آن حس نوستالژیکی را تجربه می کنید. البته که فقط حس و حال کافی نیست ولی این حس خوب اگر به دیگر مزایایی که گفتیم یعنی سهولت استفاده و سرعت درج و ویرایش مطلب اضافه شود، مزیت ارزشمندی محسوب می شود.
دوری از شلوغی بی مورد
امکانات زیاد خوب است اما نه همیشه. فکر کنید می خواهید سوار یک تاکسی شوید و مسیری کوتاه برای رسیدن به مقصد را طی کند. امکاناتی که برای این وسیله نقلیه امتیاز محسوب می شود، راحتی صندلی ها است و گرم و نرم بودن آن و البته راننده آرام و مطمئن! شاید اگر یک موزیک ملایم هم باشد، لذت بیشتری از مسیر ببریم. ولی امکاناتی بیش از این، می شود اضافه کاری و شلوغ بازی!
فرض کنید نرم افزاری که می خواهیم از طریق آن سفارش تاکسی بدهیم به جای اینکه خیلی سریع و سر راست ما را به یک تاکسی برساند مدام از ما سوال کند «رنگ تاکسی شما چی باشه؟ مدل صندلیش چی باشه؟ راننده چند سالش باشه؟ ماشین ساخت چه سالی باشه؟ و…» خب این تشریفات اضافی نه تنها نکته مثبت حساب نمی شوند بلکه بیشتر آزار دهنده اند. ما فقط تاکسی می خواهیم نه چیزی بیشتر!
در بخش ثبت نوشته جدید هم ما فقط می خواهیم مطلبی جدید در سایت خودمان ایجاد کنیم و چند تصویر و یا شاید جدول به آن اضافه کنیم. چرا باید با یک برنامه شبیه صفحه ساز مواجه شویم؟! ادیتور کلاسیک از این جهت، یک نکته مثبت دارد. بی دردسر است و از شلوغ بازی به دور.
مقایسه ادیتور کلاسیک و گوتنبرگ
شاید تا همین جای مقاله فهمیده اید که به نظر ما ادیتور کلاسیک برای کاربردهای متعارف و تقریبا همه مدیران وبسایت های وردپرسی کافی است. اما بد نیست قبل از اینکه درباره مقایسه بین این دو ویرایشگر متن به طور کامل صحبت کنیم و نتیجه گیری کنیم، امکانات آن دو را با هم مقایسه کنیم.
ادیتور گوتنبرگ | ادیتور کلاسیک |
رابط کاربری آسان با روش دراگ اند دراپ (یکش و بنداز) | امکان Drop& Drag وجود ندارد |
امکان اسکرول با اثر پارالکس (parallax effect) (حالت صفحه پویا) |
چنین امکانی ندارد |
می توان مستقیما تصاویر و رسانه ها را به ویرایشگر افزود | رسانه ها ابتدا در کتابخانه (گالری) آپلود می شوند و سپس به ویرایشگر می آیند |
ساخت عناصر پیچیده با بلوک های خاص | نیازمند دانش حداقلی در باب HTML است |
می توانید آیتم ها را در ویرایشگر تنظیم کنید | برای ویرایش آیتم ها باید به کتابخانه بروید |
عملکرد بهتر. می توانید به طور آنلاین تصاویر را ویرایش کنید | برای ویرایش تصاویر باید به کتابخانه (گالری) بروید |
می توانید با استفاده از بلوک ها محتوا بسازید | یک صفحه خالی به شما می دهد که می توانید در آن محتوا بسازید یا متن خود را تایپ کنید |
امکان ویزی ویگ (WYSIWYG) (نمایش ویرایش ها عینا شبیه آنچه به کاربر نمایش داده می شود) |
هنگام ویرایش نوشته نمی توان پیش نمایش زنده ای مشاهده کرد |
امکانات پیشرفته ای مثل فرم تماس، جدول، درج ویدیو و… | این کار نیازمند نصب افزونه های جدید است |
ممکن است با دیدن این جدول مقایسه ای بگویید خب این جدول که نشان می دهد ویرایشگر گوتنبرگ بهتر از ادیتور کلاسیک است، پس دلیل توصیه ما به استفاده از ادیتور کلاسیک چیست ؟
صبر کنید!
پاسخ این است که درست است که ویرایشگر گوتنبرگ امکانات زیادی ارائه می دهد اما همانطور که قبلا هم گفتیم، ارائه امکانات فراوان همیشه به معنای بهتر بودن نیست. گاهی اوقات این امکانات اضافه به جای اینکه باعث کارایی بالاتر یک برنامه شود، بیشتر دست و پا گیر می شود.
وقتی با گوتنبرگ کار می کنید متوجه چنین وضعیتی می شوید. یعنی انگار که امکانات زیاد و بلوک بلوک شدن نوشته به جای اینکه به شما کمک کند، جلوی دست و پای شما را می گیرد. به جای استفاده از تمام این امکانات با یک ویرایشگر متن، می توانید به سادگی و با نصب چند افزونه تمام این امکانات را به دست آورید بدون اینکه خودتان را درگیر یک ویرایشگر شلوغ کنید.
روش نصب ادیتور کلاسیک چیست ؟
گفتیم که دیگر در وردپرس ادیتور کلاسیک به طور پیشفرض در دسترس نیست پس باید آن را مجددا نصب کنیم. برای نصب ادیتور کلاسیک باید وارد بخش افزودن افزونه ها شویم. اگر وارد بخش افزودن افزونه ها در مخزن وردپرس شوید، می بینید که این افزونه در بخش ویژه و همان صفحه اول ارائه شده است.
کافی است روی دکمه نصب آن کلیک کرده و نصبش کنید. با این کار ادیتور کلاسیک به افزونه های شما اضافه می شود. اما برای اینکه بتوانید از آن استفاده کنید باید تغییراتی در تنظیمات خود ایجاد کنید و آن را فعال کنید. در بخش بعدی این موضوع را توضیح می دهیم. اگر در نصب افزونه مشکل داشتید مقاله « نصب افزونه در وردپرس » به شما کمک می کند.
روش فعال کردن ادیتور کلاسیک
برای اینکه این ادیتور را نصب کنید باید وارد بخش تنظیمات شوید و از آنجا قسمت نوشتن را انتخاب کنید. در این قسمت طبق تصویر، می توانید ویرایشگر پیشفرض خود را انتخاب کنید. اگر گزینه ویرایشگر کلاسیک را فعال کنید بعد از ورود به بخش افزون نوشته جدید، ویرایشگر کلاسیک را خواهید دید. به همین سادگی!
آموزش استفاده از ادیتور کلاسیک
اگر ویرایشگر کلاسیک را نصب کرده باشید باید با ورود به بخش افزودن نوشته جدید آن را ببینید. برای استفاده از آن هیچ کار خاصی لازم نیست و تمام ویژگی های آن شبیه ویرایشگرهای متن متداولی مثل برنامه Word است.
اما اگر فکر می کنید نیاز به راهنمایی دارید، می توانید از تصویر زیر استفاده کنید. با کمک تصویر زیر و توضیحاتی که درباره امکانات ادیتور کلاسیک وردپرس می دهیم در استفاده از آن مشکلی نخواهید داشت.
در قسمت افزودن عنوان عنوان اصلی مطلب را وارد می کنیم و در قسمت درج محتوا و متن، متن خود را می نویسیم و تصاویر و جدول ها را درج می کنیم. بهتر این است که متن خود را در فایل ورد نوشته باشید و بعد آن را کپی کرده و در محل درج محتوا بچسبانید.
- با استفاده از این قسمت می توانید تصاویری به گالری اضافه کنید و یا از گالری در متن قرار دهید.
- با استفاده از این قسمت، می توانید بند یا هدینگ (تگ های h) های متن را مشخص کنید.
- با استفاده از این دو کلید می توانید متن را برجسته کرده یا کج (Italic) کنید.
- با استفاده از هرکدام از این سه گزینه می توانید به متن خود لیست عددی، لیست نشانه دار یا نقل قول اضافه کنید.
- با هر کدام از این سه کلید، متن شما راست چین یا وسط چین یا چپ چین می شود.
- با این کلید می توانید به متن خود لینک اضافه کنید. بهتر است از کلید Ctrl + K استفاده کنید.
- با زدن این دکمه منوی پایینی برای شما باز می شود که امکانات 8 تا 12 در آن است.
- تغییر رنگ متن.
- چسباندن یا Paste کردن متن.
- افزودن کاراکترهای ویژه
- ایجاد تورفتگی در دو طرف متن.
- بازگشت به مرحله قبل یا رفتن به مرحله جلوتر.
- در انتهای کادر درج مطلب بخشی وجود دارد که در آن، می توانید تعداد واژه های نوشته شده را ببینید.
- با انتخاب هرکدام از این سربرگ ها می توانید وارد بخش ویرایشگر دیداری شوید یا ویرایشگر متن که بیشتر برای کدزنی و تغییر کدهای HTML به کار برده می شود.
خلاصه و نتیجه گیری
در این مقاله گفتیم ادیتور کلاسیک چیست و چرا اینقدر محبوب است. بعد مقایسه ای کامل بین این ویرایشگر و ویرایشگر جدید وردپرس یعنی گوتنبرگ انجام دادیم و گفتیم که چرا با وجود امکانات زیادی که گوتنبرگ به ما می دهد همچنان ادیتور کلاسیک را ترجیح می دهیم. در ادامه هم توضیح دادیم چطور باید ادیتور کلاسیک را نصب کرده و از آن استفاده کنیم.
پس نتیجه می گیریم نباید به صرف وجود امکانات فراوان در یک برنامه آن را به برنامه های مشابه ترجیح دهیم. همیشه باید دنبال این باشیم که کدام یک سریع تر و بدون دردسرهای اضافی ما را به هدفمان می رساند. درباره نوشتن متن و درج پست در وردپرس هم، ادیتور کلاسیک بهتر عمل می کند.