میزان پیشرفت خواندن شما
فهرست مطالب

فهرست مطالب

افزونه Akismet چیست ؟ + نقد و بررسی

akismet چیست

اگر بخواهیم خیلی خلاصه بگوییم اکیسمت Akismet چیست باید بگوییم «افزونه ای برای سایت های وردپرسی است که از نظرات اسپم یعنی هرزنامه ها جلوگیری می کند».

حتی اگر قبلا مدیریت وبسایت را هم به عهده نداشته اید حتما در شبکه های اجتماعی بوده اید و حتما برایتان پیش آمده است که زیر پست های اینستاگرام یا دایرکت یا حتی پیام های تلگرام پیام هایی برایتا ارسال شده است که هدفش معمولا تبلیغات بوده و توسط ربات ارسال شده است. این پیام ها را Spam اسپم یا هرزنامه (یا به قول مترجمان فارسی Akismet جفنگ) می نامند.

طبق آمارهای اعلامی بیش از 80% نظراتی که مدیران سایت ها دریافت می کنند اسپم است! این نظرات اسپم باعث آزار و اذیت مدیران سایت ها می شوند و علاوه بر این اهداف مخربی را هم دنبال می کنند مثلا برخی از این نظرات حاوی لینک به سایت های دیگر هستند. اگر با مباحث سئو آشنا باشید می دانید که این ربات ها با درج لینک سایت خود در سایت شما برای سایت خود بک لینک رایگان دریافت می کنند!

اکیسمت یک افزونه وردپرسی محبوب با بیش از 5.000.000 نصب فعال از مخزن وردپرس است که می خواهد به طور هوشمند این نظرات اسپم را تشخیص داده و فیلتر کند تا برای حذف تک تک آن ها به دردسر نیفتید. در این مقاله به طور کامل، درباره این افزونه توضیح می دهیم. اینکه چطور کار می کند و می تواند نظرات اسپم را تشخیص دهد، چطور می توان نصبش کرد، مزایا و معایب آن چیست و در نهایت، روش های جایگزین یا مشابه برای جلوگیری از نظرات اسپم چیست.

 

روش کار Akismet چیست ؟

وقتی اولین بار با اکیسمت آشنا شدم، می خواستم بدانم چطور می تواند نظرات اسپم را تشخیص دهد، قبل از این، دیده بودم که سرویس های ارائه دهنده خدمات ایمیل مثل Gmail می توانند به طور هوشمند، بسیاری از ایمیل های اسپم و هرزنامه را تشخیص دهند اما نمی دانستم روش کار Akismet چیست .

اگر برای شما هم سوال است که روش کار Akismet چیست باید اینطور توضیح دهم که اکیسمت با استفاده از عملکرد مدیران وبسایت های وردپرسی که این افزونه را نصب کرده اند می تواند تشخیص دهد که کدام نظرات اسپم هستند.

به این صورت که هر گاه یکی از 5 میلیون استفاده کننده از این افزونه با یک نظر اسپم مواجه می شود و آن را به عنوان اسپم علامتگذاری می کند و این کار توسط مدیران دیگری هم تکرار می شود، سامانه یکپارچه اکیسمت نظراتی که مشابه آن باشند را به عنوان اسپم شناسایی می کند و در وبسایت های دیگر به طور خودکار آن را فیلتر می کند.

روش کار Akismet چیست

آموزش نصب افزونه Akismet

مالک افزونه اکیسمت شرکت اتوماتیک است یعنی شرکت اصلی مالک وردپرس! و به خاطر کارایی این افزونه آن را به طور پیشفرض در بسته های وردپرس نصب کرده است. یعنی وقتی شما وردپرس را نصب می کنید می بینید چند افزونه به طور خودکار روی سایتتان نصب هستند که یکی از آن ها افزونه Akismet است.

اگر به هر دلیلی اکنون افزونه اکیسمت را در سایت خود نصب نکرده اید کافی است نام آن را در بخش افزودن افزونه جستجو کنید تا بتوانید به سادگی، آن را از مخزن وردپرس نصب کنید.

بعد از نصب افزونه احتمالا با یک مشکل مواجه خواهید شد و آن این است که برای استفاده از افزونه اکیسمت با پیامی موجه می شوید که می گوید «حساب کاربری اکیسمت خود را تنظیم نمایید». برای حل این مشکل بخش « فعال کردن API افزونه Akismett » را ببینید.

 

فعال کردن API افزونه Akismet

همانطور که در بخش بالا گفتیم برای استفاده از اکیسمت باید مراحلی را دنبال کنید. از جمله اینکه در WordPress حساب کاربری داشته باشید. البته اگر تا کنون حساب کاربری ندارید هم لازم نیست نگران باشید، با طی چند مرحله، خیلی ساده و البته رایگان می توانید در این سایت حساب کاربری داشته باشید. در مقاله ” ثبت نام در سایت WordPress.com ” راهنمای تصویری ثبت نام در سایت رسمی وردپرس را آموزش داده ایم.

بعد از این کار باید کلید API خود را گرفته و روی افزونه ثبت کنید. برای این کار هم یک مقاله در سایت داریم که تمام مراحل را به صورت تصویری آموزش داده است. این مقاله را در اینجا بخوانید: ” راهنمای تصویری نصب افزونه Akismet” .

فعال کردن API افزونه Akismet

 

بررسی مزایا و معایب Akismet

مثل هر برنامه دیگری افزونه اکیسمت هم مزایا و معایبی دارد که در این بخش به هرکدام می پردازیم. اگر می خواهید بدانید بالاخره حتما باید از این افزونه برای جلوگیری از نظرات اسپم استفاده کرد یا راه های دیگری هم هست، می توانید مستقیما به بخش ” راه های جایگزین Akismet ” در همین مقاله بروید و جواب سوال خود را سریعا بگیرید.

 

مزایای Akismet چیست ؟

چند مورد از مزایای اکسیمت این ها هستند:

 

رایگان است

و چه مزیتی از این بالاتر! واقعیت این است که هر امکاناتی که بدون پرداخت هزینه در اختیار ما قرار بگیرد خوشحالمان می کند و مزیت ارزشمندی است. اکیسمت هم همینطور است. البته پلن های پولی هم دارد ولی می توانیم مبلغ دلخواه خودمان را صفر کنیم و هزینه ای برای آن پرداخت نکنیم که توضیحش را در مقاله ” راهنمای تصویری نصب افزونه Akismet” آورده ایم.

مزایای Akismet چیست

 

کاربران فراوان

شاید بگویید، تعداد کاربران چرا باید مزیت محسوب شود. دلیل آن این است که همانطور که در ابتدای مقاله گفتیم، اکیسمت از نظرات اسپمی که روی سایت های مختلف گذاشته می شود استفاده می کند تا بتواند به طور هوشمند تشخیص دهد چه پیام هایی اسپم هستند. طبیعی است هرچه تعداد سایت هایی که از اکیسمت استفاده می کنند بیشتر باشند، این سامانه تشخیص Spam و هرزنامه بهتر عمل خواهد کرد.

 

ذخیره پیام های قبلی

درست است که Akismet هرزنامه ها را شناسایی می کند اما یکسره آن ها را حذف نمی کند و در سایت وجود دارند. این به ما امکان بررسی دقیق تر این پیام ها را فراهم می کند.

شاید فکر کنید این موضوع چه اهمیتی دارد. اهمیت آن در اینجاست که درست است که افزونه اکیسمت دقت خوبی دارد اما گاهی نظرات و پیام های واقعی را که توسط سامانه های ارسال پیام خودکار برخی سایت ها ارسال شده اند به عنوان هرزنامه شناسایی می کند. در این موارد ذخیره کردن پیام های رسیده و حتی هرزنامه ها به ما این امکان را می دهد که این پیام ها را ببینیم و آن ها را از لیست پیام های جفنگ خارج کنیم.

 

استفاده آسان

استفاده آسان از اکیسمت یک مزیت بزرگ است. با نصب این افزونه، در قسمت پیام های سایت این امکان را دارید که پیام ها را خیلی سریع مدیریت کنید و نیازی نیست وارد منوهای پیچ در پیچ و… شوید.

 

معایب Akismet چیست ؟

مگر می شود افزونه ای بدون عیب باشد؟! من که چنین افزونه ای نمی شناسم! اکیسمت هم با تمام توانایی ها و نقاط قوتش، ضعف هایی دارد. که در این بخش به چند مورد از آن ها اشاره می کنیم.

معایب Akismet چیست ؟

 

 

کند کردن سایت

یکی از معایب اکیسمت این است که اگر تعداد نظرات سایت زیاد باشند باعث کندی سایت می شود. منظور از نظرات سایت این است که اگر وبسایتی دارید که روزانه مخاطبان زیادی در آن نظرات مختلفی ثبت می کنند، دیگر استفاده از اکیسمت  توصیه نمی شود چون بار اضافی به دیتابیس شما تحمیل می کند. راه جایگزین آن را در همین مقاله توضیح داده ایم.

 

صد درصد موفق نیست

یکی دیگر از معایب اکیسمت این است که اگرچه از بانک داده بسیار بزرگی استفاده می کند و احتمال عبور هرزنامه ها از سد آن ضعیف است اما همچنان هرزنامه هایی هستند که از فیلتر Akismet عبور می کنند. پس می توان گفت اکیسمت صد درصد موفق نیست.

 

راه های جایگزین Akismet

وقتی در بخش قبلی گفتیم معایب Akismet چیست شاید با خودتان گفته باشید پس برای رفع این معایب باید چه کرد. البته لازم است توضیح دهیم، قرار نیست همیشه یک برنامه کامل باشد، اکیسمت با وجود معایبی که گفتیم، هنوز هم افزونه ای بسیار کارآمد است و وبسایت های بسیاری از آن استفاده می کنند.

به هر حال در این بخش از مقاله ما راه های جایگزین برای اکیسمت را بیان می کنیم که البته می توانید از آن ها برای تکمیل عملکرد Akismet استفاده کنید و نه جایگزین آن.

راه های جایگزین Akismet

 

لزوم عضویت برای نظردهی

یکی از راهکارهایی که بیشتر مدیران وبسایت های وردپرسی فارسی از آن استفاده می کنند آن است که امکان نظر دهی را فقط برای کاربران عضو سایت فعال می کنند. در این روش چون برای نظردهی حتما باید عضو سایت بود، ربات های اسپمر نمی توانند نظرات اسپم ارسال کنند.

با اینکه بسیاری از مدیران از این روش استفاده می کنند، اما استفاده از این روش توصیه نمی شود چون باید شرایطی فراهم کنیم که اگر بازدیدکننده بخواهد درباره مطالب سایت نظری بدهد، بدون هیچ دردسر اضافی این کار را انجام دهد و نظر مثبت و منفی خود یا سوالش را مطرح کند.

 اگر نگوییم همیشه، لااقل در بیشتر موارد، وقتی بازدیدکنندگان ببینند برای درج یک نظر ساده نیاز به ثبت نام دارند از درج نظر صرف نظر می کنند. با توجه به اینکه تعامل کاربران با وبسایت ما نتایج بسیار خوبی دارد ازجمله اینکه در سئوی سایت موثر است، بهتر است بگذارید کاربران نظرشان را به راحتی ثبت کنند.

توصیه ما استفاده از روش بعدی است یعنی استفاده از کد کپچا.

 

استفاده از کد کپچا Captcha

یکی از بهترین راه ها برای جلوگیری از نظرات اسپم، استفاده از کد Captcha است. اگر دیده باشید در بعضی از سایت ها هنگام ارسال پیام، از ما می خواهند کدی را که در تصویر می بینیم، ارسال کنیم یا جمع عددی را که در تصویر می بینم در یک کادر بنویسیم. این همان استفاده از کد کپچا است.

شما هم با کمک افزونه های مختلفی که وجود دارد می توانید در سایت خود از کد کپچا استفاده کنید تا کاربران برای نظر دادن کد تصویر را وارد کنند. با این روش ربات ها که قادر به خواندن داده های تصویری موجود در عکس نیستند، نمی توانند هرزنامه ارسال کنند.

هر چند همیشه یکی از تبلیغات افزونه های آنتی اسپم این است که با استفاده از افزونه ما نیازی نیست کاربران کد کپچا وارد کنند، اما اتفاقا روش درخواست کد کپچا خیلی ساده تر، سبک تر و کارآمدتر از روش های دیگر جلوگیری از اسپم است.

چند مورد از افزونه های خوب برای استفاده از کد کپچا در سایت: Really Simple CAPTCHA، reCaptcha، CAPTCHA 4WP.

استفاده از کد کپچا Captcha

 

افزونه های مشابه Akismet

اگر به نظرتان همچنان استفاده از یک افزونه ضد اسپم بهترین راه مقابله با آنهاست محدود به اکیسمت نیستید و افزونه های دیگری نیز وجود دارند که می توانند همین کار را برای شما انجام دهند و گاهی امکانات خیلی جالبی ارائه دهند.

 

افزونه زنبور ضد جفنگ یا Antispam Bee

این افزونه یکی از پر طرفدارترین افزونه های مقابله با اسپم در وردپرس است که 700.000 نصب فعال دارد. همین میزان از محبوبیت توسط کاربران سخت پسند وردپرس در سراسر جهان می تواند نشان دهنده کارایی و موفقیت این افزونه باشد. برای نصب این افزونه می توانید نام انگلیسی یا فارسی آن را جستجو کنید و آن را به طور رایگان از مخزن وردپرس نصب کنید.

برخی از امکانات این افزونه:

  • فقط به دیدگاه هایی که به یک زبان خاص هستند اجازه ثب بدهید؛
  • دیدگاه هایی که از یک کشور خاص هستند را ببندید یا فقط به آن ها اجازه ثبت دیدگاه بدهید؛
  • اگر عبارات داخل دیدگاه نامنظم بود اجازه ثبت نمی دهد؛
  • IP های تایید شده بتوانند دیدگاه عمومی منتشر کنند
  • و…

افزونه زنبور ضد جفنگ یا Antispam Bee

 

 

افزونه CleanTalk

این افزونه هم بیش از 100 هزار نصب فعال از مخزن وردپرس دارد و از همانجا به راحتی می توان آن را نصب کرد. برخی از امکانات این افزونه:

  • جلوگیری از اسپم در تمام بخش های سایت مثل فرم تماس و ارسال ایمیل و…
  • سازگاری با موبایل؛
  • امکان رصد در لحظه ایمیل قبل از دریافت کامنت و نپذیرفتن ایمیل های فیک؛
  • امکان بلاک کردن ایمیل های موقتی که از آن برای اسپمینگ استفاده می شود؛
  • و…

 

افزونه All in one WP security and firewall

این افزونه را به نام « امنیت کامل وردپرس و فایروال » هم می شناسند. در واقع اگر از وردپرس فارسی استفاده کنید به محض جستجوی نام آن، عبارت فارسی آن را خواهید دید. این افزونه بیش از 1 میلیون نصب دارد و امکانات بسیار زیادی برای امنیت سایت ارائه می دهد. بخشی از امکانات این افزونه برای جلوگیری از نظرات اسپم:

  • بستن IP هایی که فعالیت زیادی در سایت دارند و کامنت های اسپم ارسال می کنند؛
  • افزودن کد کپچا برای جلوگیری از هرزنامه؛
  • بلاک کردن دائمی و خودکار IP هایی که تعداد مشخصی کامنت اسپم گذاشته اند.

امنیت کامل وردپرس و فایروال

 

خلاصه و نتیجه گیری

در این مقاله گفتیم افزونه Akismet چیست و چگونه کار می کند. به طور خلاصه گفتیم که این افزونه با فیلتر کردن نظرات اسپم و هرزنامه ها، کارایی سایت ما را بالا می برد و جلوی سوء استفاده ربات ها و درج بک لینک برای سایت های دیگر را می گیرد.

گفتیم که نصب این افزونه و استفاده از آن رایگان است و از مخزن وردپرس در دسترس است. در ادامه مقاله، از مزایا و معایب اکیسمت هم صحبت کردیم و گفتیم جایگزین های Akismet چیست و بهترین روش جلوگیری از نظرات اسپم در سایت چیست.

با تمام حرف هایی که گفتیم، می توان نتیجه گرفت استفاده از اکیسمت در سایت هایی که تعداد نظرات بالایی در آن ثبت نمی شود روش خوبی است اما اگر سایت شما نظرات بسیار زیادی دریافت می کند، بهتر است به جای استفاده از اکیسمت از کد کپچا استفاده کنیم.

اگر این مقاله برایتان جالب بود و یا نسبت به آن نقدی داشتید یا سوالی درباره افزونه Akismet داشتید می توانید در بخش نظرات همین مقاله نظر خود را بنویسید یا سوال خود را بپرسید.

2 پاسخ

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *