به طور خلاصه، ویژوال کامپوزر یک افزونه صفحه ساز مخصوص وردپرس است که برای ویرایش و ساخت صفحات و قالب وبسایت به کار گرفته می شود. با استفاده از این افزونه، برای ویرایش قالب وبسایت و صفحات آن، نیاز به دانش برنامه نویسی CSS یا HTML نداریم و همه تغییرات به صورت گرافیکی و تصویری انجام می شوند.
تیم سازنده ویژوال کامپوزر در سال 2017 تغییری در نامگذاری محصولات خود داشتند که تا حدودی کاربران را گیج کرد. طبق سیاست جدید، آن ها دو محصول متفاوت عرضه کردند، یکی با نام تجاری Visual Composer Website Builder (سایت ساز ویژوال کامپوزر) و دیگری با نام WPBakery Page Builder (صفحه ساز WPBakery) که هر دو افزونه وردپرس هستند.
منظور ما از ویژوال کامپوزر چیست ؟ وقتی صبحت از ویژوال کامپوزر می شود معمولا منظور «سایت ساز ویژوال کامپوزر» یعنی (Visual Composer Website Builder) است که گاهی به اختصار آن را به این صورت می نویسند: VCWB .اگر بخواهند به WPBakery اشاره کنند معمولا نام کامل آن را می نویسند. در این مقاله نیز ما به مورد اول می پردازیم.
نکته مهم: وجود نام «سایت ساز» در عنوان ویژوال کامپوزر باز هم ممکن است گیج کننده باشد. منظور از سایت ساز در اینجا افزونه ای برای سیستم وردپرس است که به کمک آن می توان قالب سایت وردپرس سایت خود را ویرایش کرد یا یک قالب جدید ساخت. این افزونه و روش کار آن با چیزی که به نام «سایت ساز» مشهور است و در آن امکانات ایجاد سایت از صفر تا انتها را در ازای دریافت حق اشتراک، به شما می دهند، بسیار متفاوت است.
نصب و استفاده از ویژوال کامپوزر
برای نصب ویژوال کامپوزر و استفاده از آن مراحل زیر را دنبال کنید:
- وارد بخش مدیریت وبسایت خود (پیشخوان وردپرس) شوید؛
- وارد قسمت افرونه ها شده و نام Visual Composer را در نوار جستجو بنویسید؛
- در میان نتایج جستجو، افزونه را پیدا کنید و روی دکمه نصب کلیک کنید؛
- بعد از نصب؛ دکمه فعال کردن افزونه را بزنید و صفحه را رفرش کنید؛
- اکنون افزونه شما نصب شده و آماده استفاده است.
ویژوال کامپوزر چگونه کار میکند و چه قابلیتهایی دارد؟
همانطوری که میدانید؛ ویژوال کامپوزر یک افزونه وردپرسی است، پس یعنی فقط کافی است آن را بر روی وبسایت وردپرسی خود نصب نمایید و از آن لذت ببرید.
پس از فعالسازی، شما امکان کنترل و سفارشی سازی کامل صفحات را دارید. حال یک صفحه جدید ایجاد کنید و وارد ویرایشگر صفحه شوید. دکمههای جدیدی را میبینید که به شما امکان ویرایش صفحه در حالت پیشرفته و Frontend را میدهد.
ردیفها
المانهای زیادی برای استفاده در این افزونه موجود هستند. میتوانید از ستونها برای ساخت بلوک استفاده کنید و المانها را در ستونها قرار دهید تا مدیریت آنها راحتتر شود. ابتدا یک ردیف اضافه کنید. با کمک ردیفها میتوانید به صفحه خود ستونها را اضافه کنید. برای تنظیمات ستون میتوانید از دکمههای زرد رنگ استفاده کنید.
المانهای آماده
مرحله بعدی اضافه کردن المانهای دلخواه به صفحه است. برای دیدن المانهای موجود باید از منوی بالا سمت چپ بر روی دکمه افزودن المان کلیک کنید. المانهای زیادی مثل جعبه متن، شبکههای اجتماعی، تصاویر و گالری، تبها، آکاردئون، نوشتههای اخیر در این قسمت بهصورت پیشفرض وجود دارد.
همچنین بسته به قالب شما افزونههای مکمل زیادی برای این افزونه صفحه ساز وجود دارد که میتوانید از آنها استفاده کنید و امکانات بیشتری را در اختیار داشته باشید.
با کلیک بر روی هر عنصر یا المان، تنظیمات آن باز میشود. در مثال بالا ما تنظیمات آیکون را موردبررسی قرار دادهایم. همانطور که مشاهده میکنید هر المان تنظیمات مخصوص خودش را دارد.
همچنین ویژوال کامپوزر از افزونههای Layer Slider، Revolution Slider، گرویتی فرم و فرم تماس 7 پشتیبانی میکند. اگر هرکدام از افزونههای فوق بر روی وبسایت شما نصبشده باشند، یک المان مخصوص آن افزونه در ویژوال کامپوزر نمایش داده میشود. زمانی که قصد دارید از این افزونهها در وبسایت خود استفاده کنید، دیگر نیازی به شورت کد ندارید، فقط کافی است المان را بکشید و در مکان موردنظر رها کنید.
کشیدن و رها کردن
در هر قسمتی از صفحه شما میتوانید یک عنصر را بکشید و رها کنید تا به تنظیمات اول خود بازگردد. همچنین میتوانید هر سطر را المان را کپی کنید که باعث افزایش سرعت کار در ساخت محتوای تکراری میشود.
هنگامیکه طراحیتان تمام شد، میتوانید آن را بهعنوان یک الگو ذخیره کنید. مثلاً یک الگو یا قالب نوشته بسازید و آن را ذخیره کنید. برای این کار فقط بر روی دکمه قالبها کلیک کنید، یک نام مشخص کنید و روی ذخیره الگو کلیک کنید. هنگامیکه شما یک طرح را با عنوان الگو ذخیره میکنید، ویژوال کامپوزر آن را با تمامی المانهای موجود ذخیره میکند.
تنظیمات ردیف: خالی کردن، کپی و حذف
برای هر ردیف امکاناتی مثل خالی کردن ردیف، کپی، حذف، ویرایش و افزودن المان جدید وجود دارد. برای دسترسی به این تنظیمات کافی است ماوس را روی ردیف موردنظر نگهدارید.
همچنین بسته به قالبی که از آن استفاده میکنید تنظیمات این بخش ممکن است متفاوت باشد. درحالیکه بسیاری از طراحان و توسعهدهندگان وب به سراغ ویژوال کامپوزر نمیروند، اما این افزونه باقابلیتهای خود میتواند پاسخگوی تمام نیازهای شما در حین طراحی سایت باشد.
ویرایشگر دیداری (Frontend)
افزونه قدرتمند ویژوال کامپوزر دارای یک ویرایشگر دیداری است که طراحی قالب را راحتتر میکند. البته تعداد کمی از قالبها از این قابلیت پشتیبانی نمیکنند. حتماً قبل از تهیه قالب، امکانات آن را بررسی کنید تا متوجه شوید که آیا قالب شما از ویژوال کامپوزر پشتیبانی میکند یا خیر.
قابلیت توسعه
یکی از بهترین امکانات ویژوال کامپوزر قابلیت توسعه آن است. اگر شما یک برنامهنویس حرفهای هستید، میتوانید کدهای خود را با این افزونه ادغام نمایید.
همچنین اگر قصد کد نویسی ندارید، ویژوال کامپوزر افزونههای جانبی زیادی دارد که امکانات خوبی را به آن اضافه میکنند.
تنظیمات ویژوال کامپوزر
ویژوال کامپوزر درواقع یک صفحه ساز است، اما برای ساخت نوشته و قالبهای سفارشی نوشتهها نیز حرفی برای گفتن دارد. تمامکاری که باید انجام دهید این است که به بخش ویژوال کامپوزر>تنظیمات مراجعه کنید.
این افزونه بهطور خودکار انواع محتوای موجود در وبسایتتان را نمایش میدهد. فقط کافی است برای محتوای دلخواه از بین گزینهها، ویژوال کامپوزر را انتخاب کنید. همچنین این افزونه از افزونههای دیگر مثل ووکامرس یا انجمن ساز bbPress نیز پشتیبانی میکند.
مزایای ویژوال کامپوزر چیست ؟
ویژوال کامپوزر مزایایی دارد که باعث شده است، این افزونه از میان تعداد فراوانی از افزونه های صفحه ساز وردپرس به محبوبیت قابل توجهی برسد. البته که رقیب جدید و جدی او یعنی المنتور جای او را گرفته است اما همچنان مزایای جالب توجهی دارد که به برخی از آن ها اشاره می کنیم.
منبع باز (Open Source) است
این افزونه منبع باز است و به همه کاربران امکان می دهد بتوانند آن را ویرایش کنند و توسعه دهند. این ویژگی باعث شده است فرآیند رفع اشکالات احتمالی و توسعه آن محدود به افراد کمی نباشد و در نتیجه مدام در حال به روزرسانی و بهبود باشد.
امکان بکش و رها کن (Drag & Drop)
این حالت گرافیکی باعث می شود بتوانیم به راحتی تغییرات دلخواه را در ویرایش صفحات سایت اعمال کنیم. فقط کافی است امکانات دلخواه را برداریم و در بخشی که می خواهیم تغییر دهم بیندازیم.
قدرت ویرایش بالا
ویژوال کامپوزر با قدرت بالا در ویرایش بخش های متخلف سایت، مکان ویرایش تمام بخش های سایت را فراهم می کند، از صفحات جانبی گرفته تا هدر و فوتر صفحه اصلی و تقریبا همه جای سایت.
امکان اتصال به ویژوال کامپوزر هاب (Visual Composer Hub)
با اتصال به ویژوال کامپوزر هاب می توان از افزونه ها و Add-on های مختلفی که برای ویژوال کامپوزر نوشته شده است، استفاده کرد و با هرکدام امکانی جدید به صفحه ساز خود افزود. وجود این منبع غنی را می توان یکی از مزایای ویژوال کامپوزر دانست.
معایب ویژوال کامپوزر چیست ؟
هیچ برنامه ای بدون عیب نیست. با اینکه گفتیم این افزونه یک برنامه قدرتمند برای هدف طراحی و شخصی سازی سایت وردپرسی ما است اما قبل از اینکه سراغ آن برویم خوب است ببنیم معایب ویژوال کامپوزر چیست و بعد از مقایسه مزایا و معایب آن، بهتر است از این افزونه استفاده کنیم یا سراغ افزونه دیگری برویم.
پولی بودن امکانات حرفه ای
البته نمی توان این را نقص حساب کرد. طبیعی است سازندگان این افزونه با صرف هزینه و زمان فراوان این محصول را ایجاد کرده اند و به دنبال کسب درآمد از آن باشند و منطقی است که در قبال امکاناتی که در اختیار ما می گذارند، مبلغی را به عنوان حق اشتراک دریافت کنند.
نداشتن پیش نمایش زنده
شاید یکی از امکاناتی که باعث شد صفحه ساز المنتور خیلی زود مطرح شود، امکان مشاهده پیش نمایش زنده تغییرات بود. اما افزونه ویژوال کامپوزر چنین امکانی ندارد و باید ویرایش ها را ذخیره و منتشر کنید و بعد، به صفحه مورد نظر بروید و تغییرات اعمال شده را ببینید.
طراحی پیچیده
یکی از ویژگی های محصول یا ابزار کاربرپسند این است که استفاده از آن ساده باشد و تا حد امکان بدون طی کردن مراحل طولانی بتوان عملکرد مد نظر را به اجر درآورد. ویژوال کامپوزر طراحی پیچیده ای دارد که گاهی کاربران را سردرگم می کند. این مسئله را می توان به عنوان یکی از معایبش بیان کرد.
اما تفاوت WPBakery Page Builder و ویژوال کامپوزر چیست ؟
همانطور که گفتیم، توسعه دهندگان ویژوال کامپوزر که یک افزونه معروف وردپرسی برای ویرایش و ساخت قالب و صفحات سایت بود تصمیم گرفتند در نامگذاری محصولات خود تغییراتی ایجاد کنند. در سال 2017 هنگام عرضه نسخه جدیدی از ویژوال کامپوزر، نام آن را سایت ساز ویژوال کامپوزر (Visual Composer Website Builder) گذاشتند و محصول دیگری برای ویرایش صفحات سایت ارائه کردند و آن را با نام WPBakery Page Builder عرضه کردند.
طبق آنچه سازندگان ویژوال کامپوزر بیان کرده اند، این دو محصول، کاملا از هم متمایزند و نمی توان یکی را با دیگری جایگزین کرد. اولی امکانات اصلی برای ویرایش سایت را ارائه می دهد و دومی بر ویرایش محتوا متمرکز است.
سوالات متداول درباره ویژوال کامپوزر
در این بخش، ابتدا سعی کرده ایم بدانیم سوالات متداول مربوط به ویژوال کامپوزر چیست و سپس تعدادی از پرتکرارترین آن ها را پاسخ دهیم. اگر همچنان سوالی داشتید که در این بخش و یا تمام مقاله به آن پاسخ داده نشده، در بخش نظرات سوال خود را مطرح کنید تا در اولین فرصت پاسخ دهیم.
آیا ویژوال کامپوزر رایگان است؟
ویژوال کامپوزر دو نسخه رایگان و پولی دارد. با نسخه رایگان می توانید امکانات خوبی به دست آورید اما اگر می خواهید ویرایش های جدی روی قالب سایت خود انجام دهید یا اگر می خواهید قالب دلخواه خود را بسازید حتما به نسخه پولی آن نیاز خواهید داشت.
قیمت نسخه پولی ویژوال کامپوزر چقدر است؟
اگر بخواهیم اشتراک نسخه پولی یا همان نسخه Premium را از وبسایت رسمی ویژوال کامپوزر visualcomposer.com بخریم هم، انتخاب های متنوعی داریم که جزئیات آن را در تصویر زیر می بینید. اما با توجه به نرخ ارز خرید دلاری این افزونه به صرفه نیست و شاید بهتر باشد از نسخه های ویرایش شده توسط توسعه دهندگان داخلی استفاده کنید.
آیا در ایران می توان نسخه پولی ویژوال کامپوزر را خرید؟
بله امکان خرید نسخه پرمیوم ویژوال کامپوزر از ایران وجود دارد اما همانطور که گفتیم با توجه به نرخ ارز و دشواری های خاص خرید از شرکت های بین المللی و همچنین به خاطر وجود افزونه های قدرتمند مشابهی مثل المنتور این روش توصیه نمی شود.
تفاوت المنتور با ویژوال کامپوزر چیست ؟
المنتور هم یک افزونه صفحه ساز برای سیستم مدیریت محتوای وردپرس است و عملکردی شبیه ویژوال کامپوزر دارد. در واقع این دو افزونه رقیب جدی یکدیگرند که هر کدام طرفدارن خاص خودشان را دارند. به نظر می رسد کاربران وردپرس فارسی و وبمسترهای ایرانی، مخصوصا در سال های اخیر، بیشتر به صفحه ساز المنتور رقبت دارند تا ویژوال کامپوزر.
ما در مقاله « المنتور چیست ؟ » درباره این افزونه صفحه ساز قدرتمند به طور کامل صحبت کرده ایم.
ویژوال کامپوزر بهتر است یا المنتور؟
شاید در خیلی از بررسی ها با پاسخ یکراستی مواجه شده باشید که می گوید المنتور بهتر است و ویژوال کامپوزر قدیمی شده! البته تعداد دانلود المنتور هم بسیار بالاست که شاید با دیدن آن نتیجه بگیرید المنتور بهتر است.
واقعیت این است که هر دو امکانات خوبی ارائه می دهند و هر دو قابل استفاده اند، اما نتیجه گیری نهایی بستگی به این دارد که می خواهید چه نوع تغییری در وبسایت خود ایجاد کنید و به دنبال چه کاری هستید. بهترین راه این است که هر دو را نصب کنید (می توانید نسخه رایگان را نصب کنید) و تست نمایید.
خلاصه و نتیجه گیری
با خواندن این مقاله، فهمیدیم ویژوال کامپوزر یک افزونه برای وردپرس است که به کمک آن، می توانیم بدون دانش برنامه نویسی صفحات وبسایت خود را ویرایش کنیم و حتی یک قالب وردپرس دلخواه درست کنیم. همچنین دانستیم مزایای و معایب ویژوال کامپوزر چیست و در بخش « نصب و استفاده از ویژوال کامپوزر » همین مقاله روش نصب و استفاده از این افزونه در وردپرس را یاد گرفتیم.
در بخش « سوالات متداول درباره ویژوال کامپوزر » تعدادی از پرسش هایی را که معمولا در این باره پرسیده می شود ذکر کردیم و به آن ها جواب دادیم.
در نهایت، می توان نتیجه گرفت ویژوال کامپوزر یک افزونه صفحه ساز قوی و کارآمد برای ویرایش و طراحی صفحات در سیستم مدیریت محتوای وردپرس است که می هم می توان از نسخه رایگان و هم نسخه پرمیوم آن برای ساخت و ویرایش سایت، استفاده کرد. البته شاید بد نباشد به رقیب جدی آن یعنی المنتور هم نگاهی بیدازیم و از امکانات آن هم استفاده کنیم.
اگر به دنبال راه اندازی سایت هستید و می خواهید صفر تا صد راه اندازی سایت و طراحی سایت خود را به یک شرکت مطمئن بسپارید می توانید از همکاران ما در بخش « طراحی سایت » کمک بگیرید.
0 پاسخ
امتیاز بینندگان:1 ستاره
امتیاز بینندگان:5 ستاره
امتیاز بینندگان:1 ستاره