امروزه وردپرس در بین کاربران به عنوان یکی از محبوب ترین سیستم های مدیریت محتوا شناخته شده است که در ابتدا وردپرس برای وبلاگ نویسی طراحی شده بود اما با گذشت زمان و افزایش پتانسیل های آن وردپرس به عنوان یکی از قدرتمندترین پلتفرم ها برای طراحی و ساخت وب سایت شناخته شد. در واقع امروزه یکی از پر جست و جوترین کوئری هایی که در گوگل وجود دارد طراحی وب سایت با سیستم مدیریت محتوای وردپرس است اما ممکن است که بسیاری از افراد با تفاوت وبلاگ و وب سایت آشنا نباشند و نسبت به این موضوع آگاهی کاملی نداشته باشند و این موضوع باعث شود که زمانی که تصمیم به ایجاد یک سایت اینترنتی می گیرند در رابطه با اینکه وبلاگ ایجاد کنند یا وب سایت دچار تردید شوند.
اینترنت و پایه های کسب و کار های اینترنتی
امروزه با توجه به گسترش اینترنت و فضای مجازی بسیاری از افراد برای توسعه کسب و کار خود تصمیم به راه اندازی سایت های اینترنتی گرفته اند و با استفاده از راه اندازی سایت های اینترنتی بخشی از کسب و کار خود را توسعه داده اند. به طور کلی در گذشته و قبل از ظهور سیستم مدیریت محتوای وردپرس افرادی که در حوزه اینترنت فعال بودند برای توسعه کسب و کار خود یا انتشار مطالبی که می نوشتند از وبلاگ ها استفاده می کردند و طراحی یک وبلاگ را نسبت به طراحی یک وب سایت که نیازمند کدنویسی بود ترجیح می دادند.
وبلاگ نویسی در ایران از چندین سال پیش در بین مردم رواج یافت و بسیاری از افراد از آن برای دیده شدن مطالب خود در اینترنت استفاده می کردند که دلیل آن بیشتر مربوط به راه اندازی رایگان و ساده آن بود که هر فردی با دانش اندکی که داشت می توانست اقدام به راه اندازی یک وبلاگ کند اما طراحی وب سایت موضوعی بود که نیازمند کدنویسی های طولانی بود و هر شخصی قادر به انجام آن نبود که پس از ظهور و پیدایش سیستم مدیریت محتوای وردپرس کاربران تا حدودی از کدنویسی های طولانی خلاص شدند.
شاید شما هم با خود فکر کنید که راه اندازی یک وبلاگ بهتر است در صورتی که این گونه نیست و با داشتن یک وبلاگ به بسیاری از امکانات دسترسی نخواهید داشت. در واقع موضوع اصلی ای که در این مقاله هدف ما می باشد انجام بررسی تفاوت وبلاگ و وب سایت است تا به صورت کامل با تفاوت هایی که میان این دو وجود دارد آشنا شوید و با آگاهی کامل و متناسب با نیاز های خود برای راه اندازی هر یک از آنها تصمیم بگیرید.
وبلاگ چیست؟
شاید تا به حال اسم وبلاگ یا بلاگ در دنیای اینترنت به گوشتان خورده باشد و در ذهن خود تصور کرده باشید که وبلاگ ها یک سرویس هستند که به سایت های دیگر وابسته اند و آن را نمی توان یک سایت مستقل دانست یا شاید ممکن است با شنیدن وبلاگ کلمه بلاگفا در ذهن شما تداعی شود که همه این تصور ها غلط است.
در سال های گذشته و حدود ده سال پیش طراحی و راه اندازی یک سایت اینترنتی کار بسیار دشواری بود و افراد کمی بودند که در زمینه طراحی سایت مهارت ها و تخصص های لازم را داشتند که در همین زمان بلاگفا شروع به ارائه سرویس هایی به نام وبلاگ کرد و افرادی که علاقمند به داشتن یک سایت اینترنتی بودند به راحتی می توانستند به سرویس های بلاگفا مراجعه کنند و در کوتاه ترین زمان ممکن برای خود یک سایت طراحی کنند.
در واقع سرویس هایی مانند بلاگفا با عضویت کاربران مقداری از حافظه ای که بر روی هاست وجود داشت را به آنها اختصاص می داد و در نهایت کاربران می توانستند یک نام اینترنتی و یک نام اصلی برای وبلاگ خود انتخاب نمایند.
هنگامی که راه اندازی وبلاگ ها رواج یافت بیشترین تمرکز این سرویس ها بر روی انتشار مطالب آموزشی و اخبار ها بود به همین دلیل به آنها وبلاگ گفته می شد و به همین نام هم معروف شدند.
اما بهتر است بدانید راه اندازی یک وبلاگ می تواند به صورت مستقل انجام شود و برای خود یک سرور، دامنه، آدرس اینترنتی و نرم افزار های مستقل داشته باشد. به طور کلی وبلاگ ها می توانند مانند سایت باشند که در گذشته سرویس های معروفی مانند سیستم مدیریت محتوای وردپرس هم در ابتدا به صورت یک وبلاگ بود. در سال 1999 یک سایت اینترنتی معروف به نام Blogger وبلاگ نویسی راه اندازی شد که این سایت توسط گوگل در سال 2003 خریداری شد که نسخه اولیه از پلتفرم وبلاگ نویسی وردپرس نیز در همان سال منتشر شد.
اما امروزه وردپرس یکی از محبوب ترین سیستم های تولید محتوا برای طراحی سایت محسوب می شود و دیگر به عنوان یک سرویس وبلاگی به شمار نمی آید، همچنین بیش از سی درصد از سایت های اینترنتی با کمک وردپرس طراحی و ایجاد می شوند. به طور کلی می توان گفت که سیستم مدیریت محتوای وردپرس تنها سرویسی است که کاربران می توانند با استفاده از آن بدون نیاز به دانش خاص و به صورت کاملا رایگان یک سایت اینترنتی طراحی کنند
وبلاگ ها نوعی دیگر از وب سایت ها هستند که می توانند محتوا هایی را طبق رویداد ها نمایش بدهند و به این معنا است که محتوای جدید در ابتدا نمایش داده می شود و معمولا به محتوا های درون وبلاگ پست یا نوشته های وبلاگ گفته می شود، در حقیقت تفاوت وبلاگ و وب سایت را بیشتر در قسمت محتوا ها و در زمان انتشار و بروز رسانی آنها مشاهده خواهید کرد.
در واقع وبلاگ ها توسط یک شخص یا یک گروه کوچک و برای ارائه یک سری اطلاعات که در سبک گفتگو محور هستند ایجاد می شوند، اما با وجود این قضیه هنوز هم میلیون ها شرکت بزرگ وجود دارد که از وبلاگ ها برای ایجاد محتوا هایی در سبک رهبری فکری و خبری استفاده می کنند.
وبلاگ ها هم مانند یک مجله دیجیتال هستند و هدف اصلی یک مجله تشویق کردن افراد به خواندن یک سری مطالب به صورت مستمر می باشد که امروزه وبلاگ ها هدفی مشابه با این موضوع دارند و داشتن یک وبلاگ می تواند افراد را تیبدیل به یک ناشر بکند که در این صورت می توان صفحه اصلی وبلاگ را مشابه با جلد همان مجله دیجیتال دانست.
پس از ارائه شدن سرویس هایی به نام وبلاگ دلایل زیادی وجود داشت که افراد بسیاری ترغیب به راه اندازی یک وبلاگ شدند. دلایلی مانند ایجاد یک مجله به صورت آنلاین، بیان کردن عقاید و دیدگاه ها ایجاد یک اعتبار و قدرت در زمینه ای که مربوط به تخصص آنها مربوط بود از دلایلی بود که بسیاری از افراد تصمیم به راه اندازی یک وبلاگ و وبلاگ نویسی گرفتند.
تاریخچه پیدایش وبلاگ ها مربوط به دهه 90 میلادی است که از نوشتن خاطرات روزانه به صورت آنلاین شروع شد و بسیاری از مجله های دیجیتال شروع به رشد کردند. در آن زمان هر یک از کاربرانی که در اینترنت فعالیت داشتند دارای صفحات وب شخصی بودند و در این صفحات در رابطه با افکار، زندگی شخصی، مشاهدات و تفاسیر اجتماعی خود مطالبی را می نوشتند.
واژه وبلاگ برای اولین بار در اواخر دهه 90 توسط کاربران استفاده شد که این واژه در ابتدا به صورت web log نوشته می شد اما به مرور زمان به Weblog و سپس به واژه we blog تغییر کرد اما در نهایت این واژه به blog ختم شد که امروزه بسیاری از افراد آن را با نام بلاگ می شناسند.
در واقع رشد روز افزون صفحات وب باعث ظهور ابزار های مختلفی شد و توانست ایجاد بلاگ ها و مجلات آنلاین را ساده تر بکند، که همین ابزار ها سبب گسترش وبلاگ نویسی در بین افراد زیادی شد و افرادی که حرفه ای هم نبودند می توانستند از تکنولوژی وبلاگ استفاده کنند
هدف از طراحی وبلاگ
امروزه یک وبلاگ نمی توانند تمام امکانات مورد نیاز را در اختیار شما بگذارد و تنها از آن می توانید برای نوشتن محتوا های خود و به اشتراک گذاشتن آنها استفاده کنید که این موضوع را می توان جزو تفاوت وبلاگ و وب سایت دانست.
اما شاید برای شما هم به عنوان یک کاربر این سوال به وجود آمده باشد که هدف از طراحی یک وبلاگ چیست و با راه اندازی یک وبلاگ یا همان بلاگ چه کار هایی را می توان انجام داد که در پاسخ به این سوال می توان گفت که هدف از طراحی یک وبلاگ مواردی مانند ارائه اخبار و رویداد های سیاسی، آموزش، بیان خاطرات و گزارشات روزمره و برقراری ارتباط و ایجاد تعامل با دیگران است.
همچنین می توانیم از ویژگی های راه اندازی یک وبلاگ به مواردی مانند رایگان بودن، عدم نیاز به دانش برنامه نویسی و طراحی سایت، ساده بودن و امکان آرشیو مطالب اشاره کرد.
وب سایت چیست؟
به طور کلی سایت های اینترنتی از صفحاتی به صورت ایستا تشکیل شده اند که این صفحات می توانند شامل هر مطلبی باشند. در واقع کاربران می توانند وب سایت ها را با استفاده از زبان های برنامه نویسی مختلف راه اندازی کنند چون از نظر کارایی نمی تواند هیچ گونه محدودیتی را ایجاد کنند.
امروزه وب سایت های بزرگی وجود دارند که درون آنها یک بخش به نام وبلاگ وجود دارد. وب سایت ها را می توان با کمک روش های مختلفی طراحی کرد که یکی از این روش ها استفاده از سیستم مدیریت محتوای وردپرس است که برای نصب و راه اندازی آن نیازی به برنامه نویسی ندارید.
همچنین سازمان ها و ارگان های بسیاری هستند که به طراحی و راه اندازی یک وب سایت با زبان های مختلف برنامه نویسی می پردازند که طراحی آنها علاوه بر اینکه اقتصادی نیست نیازمند نگهداری و پشتیبانی می باشد که انجام این کار ها هم از هزینه های زیادی برخوردار است
در واقع می توان گفت که امروزه سایت ساز های بسیاری وجود دارند که با کمک آنها می توانید به راه اندازی و طراحی یک سایت اینترنتی بپردازید اما لازم به ذکر است که سایت ساز ها امکانات چندان زیادی را در اختیار شما نخواهند گذاشت و با کمک آنها نمی توانید به گسترش سایت خود بپردازید. برای اطلاعات بیشتر در رابطه با سایت ساز ها و مشکلاتی که استفاده از آنها برای شما به وجود می آورد می توانید به مقاله سایت ساز چیست مراجعه کنید.
به طور کلی اگر بخواهیم بگوییم وب سایت چیست باید گفت که وب سایت ها از تعدادی صفحه تشکیل شده اند که هر یک از صفحات از تصاویر، ویدئو و فایل های متنی تشکیل شده اند و بر روی یک سرور قرار می گیرند. وب سایت ها بر اساس دامنه اختصاصی ای که دارند در دنیای وب و اینترنت شناخته می شوند به همین دلیل همه کاربران برای راه اندازی و طراحی یک وب سایت نیاز به تهیه یک هاست و ثبت یک دامنه اختصاصی دارند.
امروزه وب سایت های اینترنتی با اهداف متفاوتی مانند ارائه اخبار عمومی، اطلاع رسانی ها، معرفی خدمات و محصولات، تبلیغات و بازاریابی، آموزش های مختلف و فروش آنلاین محصولات و خدمات توسط کاربران طراحی می شوند.
هدف از طراحی یک وب سایت
در بخش بالا به صورت کامل با مفهوم وب سایت آشنا شدید و می دانید که یک وب سایت با کمک زبان های برنامه نویسی مختلف طراحی می شود که امروزه سیستم مدیریت محتوای وردپرس کمک بسیاری در این زمینه به کاربران کرده است و بدون نیاز به کد نویسی می تواند امکانات بسیاری را در اختیار کاربران خود بگذارد، همچنین تفاوت وبلاگ و وب سایت را می توان در این موضوع هم مشاهده کرد.
در واقع یکی از اصلی ترین مواردی که سبب تفاوت وبلاگ و وب سایت شده است کارکرد آنها می باشد، وب سایت ها تنها با هدف نوشتن یک محتوا ایجاد نمی شوند بلکه امروزه بسیاری از افراد که قصد دارند بخشی از کسب و کار خود را وارد دنیای اینترنت کنند از وب سایت های اینترنتی برای معرفی خدمات و محصولات خود استفاده می کنند و با راه اندازی یک فروشگاه اینترنتی که شامل صفحات مختلفی مانند صفحه محصولات و خدمات، صفحه اصلی، صفحه تماس با ما و صفحه درباره ما می شود می تواند یک شعبه دیگر از کسب و کار خود در دنیای اینترنت را ایجاد نماید.
همچنین لازم به ذکر است که وب سایت ها یک بخش به نام وبلاگ دارند که سازنده آن وب سایت می تواند در آن بخش به تولید محتوا بپردازد و مقاله های خود را به صورت دسته بندی شده در بخش وبلاگ قرار بدهد، به عنوان مثال شما الان در حال خواندن این مقاله از بخش وبلاگ در وب سایت شهر وردپرس هستید. اما بخش وبلاگ فقط یک بخش کوچک از وب سایت است و شما نیازمند صفحات دیگری هم می باشید که از طریق آنها بتوانید به معرفی وب سایت خود بپردازید.
همچنین از ویژگی های یک وب سایت می توان به مواردی مانند نیاز به دانش برنامه نویسی و طراحی سایت، وجود ابزار های زیاد و متنوع، تنوع زیاد در زبان های برنامه نویسی، هزینه بر بودن و امکان ایجاد تغییرات دلخواه در محتوا و ظاهر اشاره کرد.
تفاوت وبلاگ و وب سایت چیست؟
در بخش های قبلی به توضیحاتی کامل در رابطه با اینکه وبلاگ و وب سایت چیست و هدف از طراحی هر کدام چه چیزی می باشد پرداختیم.
در واقع می توان گفت که وبلاگ ها زیر مجموعه ای از سایت های اینترنتی هستند اما اصلی ترین تفاوتی که میان آنها وجود دارد این است که وبلاگ ها به روز تر هستند و نسبت به وب سایت ها پویاتر می باشند.
وب سایت ها می توانند برای ارائه یک سری از خدمات خاص طراحی و راه اندازی شوند به عنوان مثال مواردی مانند طراحی وب سایت های نرم افزاری و سازمانی از آن دسته سایت هایی هستند که برای راه اندازی آنها باید از کد نویسی استفاده کرد.
همچنین وب سایت ها شامل یک وبلاگ درون خود هستند که هر شخصی می تواند با راه اندازی بخش وبلاگ در وب سایت خود فروش محصولات خود را بیشتر کند و از طریق این راه به معروف کردن برند خود بپردازد و مخاطبان بیشتری را جذب کند..
تفاوت وبلاگ و وب سایت عبارت است از:
عدم امکان توسعه
یکی از اصلی ترین مواردی که سبب تفاوت وبلاگ و وب سایت شده است عدم توسعه وبلاگ ها نسبت به وب سایت ها می باشد، در واقع کاربرانی که اقدام به راه اندازی یک وبلاگ می کنند در حال استفاده از یک قالب آماده هستند و نمی توانند آن را متناسب با سلیقه و نیاز خود تغییر دهند اما در طراحی وب سایت کاربران با این مشکل مواجه نیستند و می توانند هر زمان که بخواهند اقدام به توسعه وب سایت خود کنند.
سئو نشدن محتوا ها
یکی دیگر از مواردی که می توانیم به عنوان تفاوت وبلاگ و وب سایت به آن اشاره کنیم سئو نشدن محتوا ها و مطالب درون وبلاگ است که کاربران در وب سایت با این مشکل مواجه نیستند مخصوصا در سیستم مدیریت محتوای وردپرس که قابلیتی به نام افزونه ها وجود دارد و کاربران می توانند با کمک افزونه هایی که مربوط به سئو هستند محتوا های درون وب سایت خود را سئو کنند و جایگاه خوبی را در صفحات گوگل به خود اختصاص دهند.
عدم وجود تبلیغات
همان طور که می دانید امروزه وبلاگ های زیادی هستند که درون آنها تعدادی تبلیغات نامربوط به موضوع اصلی نمایش داده می شود و علت این موضوع این است که این وبلاگ ها سرویس های خود را به صورت رایگان در اختیار شما گذاشته اند، اما در وب سایت ها خبری از تبلیغات نامربوط به موضوع اصلی نیست و این موضوع را می توان یکی دیگر از مواردی دانست که سبب تفاوت وبلاگ و وب سایت شده است.
عدم وجود درگاه پرداخت
اگر قصد راه اندازی یک سایت اینترنتی برای کسب و کار خود دارید و می خواهید محصولات و خدمات خود را به صورت آنلاین بفروشید شما نیازمند یک درگاه پرداخت هستید که با راه اندازی یک وبلاگ شما هیچوقت قادر به افزودن درگاه پرداخت به وبلاگ خود نخواهید بود اما در وب سایت های اینترنتی به راحتی می توانید یک درگاه پرداخت را اضافه کنید و از طریق آن به راحتی محصولات و خدمات خود را به مشتریان خود ارائه بدهید که این موضوع هم یکی دیگر از مواردی است که موجب تفاوت وبلاگ و وب سایت شده است.
وجود محدودیت در تعداد صفحات
یکی دیگر از مواردی که باعث تفاوت وبلاگ و وب سایت شده است وجود محدودیت در تعداد صفحات است که وبلاگ ها معمولا تک صفحه ای(one page) هستند اما وب سایت ها به این شکل نیستند و کاربران می توانند صفححات مختلفی را ایجاد کنند و در واقع محتوا های درون وب سایت خود را دسته بندی کنند.
عدم دسترسی به پایگاه داده و هاست
کاربرانی که اقدام به طراحی و راه اندازی یک سایت اینترنتی با استفاده از وبلاگ می کنند هیچوقت نمی توانند به هاست و اطلاعات درون پایگاه داده دسترسی داشته باشند اما در طراحی وب سایت کاربران به صورت کامل به پایگاه داده و هاست دسترسی دارند و این یکی از اصلی ترین مواردی است که سبب تفاوت وبلاگ و وب سایت شده است.
عدم مالکیت
زمانی که کاربران اقدام به راه اندازی یک وبلاگ می کنند باید این نکته را هم در نظر داشته باشند که مالکیت وبلاگ به صورت کامل متعلق به آنها نیست و ممکن است با از دسترس خارج شدن آن سرویس دهنده وبلاگ آنها هم از دسترس خارج شود اما در وب سایت ها مالکیت به صورت کامل متعلق به کاربر است.
کاهش امنیت
وبلاگ ها نسبت به وب سایت دارای امنیت کمتری هستند و به راحتی می توانند مورد حمله هکر ها قرار بگیرند و از دسترس خارج بشوند اما وب سایت ها نسبت به وبلاگ ها از امنیت بالایی برخوردار هستند و مدیران وب سایت ها دیگر لازم نیست که نگران فاش شدن اطلاعات کاربران خود توسط هکر ها باشند.
همان طور که در بخش بالا اشاره کردیم موارد زیادی وجود دارند که می توانند سبب تفاوت وبلاگ و وب سایت بشوند، ممکن است شما هم برای اینکه هزینه های زیادی را برای طراحی یک وب سایت نپردازید بهتر است که از یک وبلاگ استفاده کنید اما این موضوع را هم در نظر داشته باشید که در درون یک وبلاگ شما قادر به ارائه خدمات و محصولات خود نیستید در واقع نسبت به وب سایت دست شما چندان برای افزودن قابلیت های جدید باز نیست و با محدودیت هایی مواجه هستید.
نتیجه گیری
در مقاله بالا به صورت کامل در رابطه با تفاوت وبلاگ و وب سایت و هدف طراحی هر یک از آنها توضیحاتی را بیان کردیم، بنابراین می توان گفت که اگر شما قصد طراحی یک مجله اینترنتی را دارید و فقط می خواهید که یک سری مطالب را در دنیای اینترنت منتشر کنید طراحی و راه اندازی یک وبلاگ برای شما کافی است اما اگر جزو آن دسته از کاربرانی هستید که ایده های بزرگی در ذهن خود برای کسب و کارتان دارید و می خواهید محصولات و خدمات خود را از طریق اینترنت معرفی نمایید می توانید اقدام به طراحی یک وب سایت کنید چون در این زمینه شما نیازمند یک سری طراحی ها هستید که با راه اندازی یک وبلاگ دست شما برای انجام این کار تا حد بسیار زیادی بسته خواهد بود. به طور کلی تفاوت وبلاگ و وب سایت فراتر از چیزی است که شما تصور می کنید که در این مقاله به توضیح برخی از آنها پرداختیم.