فایروال وب اپلیکیشن چیست و چگونه کار می کند؟

فایروال وب اپلیکیشن چیست

امروزه استفاده از فایروال وب اپلیکیشن در تمامی سایت ها برای جلوگیری از حملات سایبری توسط هکرها الزامی می باشد. فایروال وب اپلیکیشن ها برای محافظت ویژه از برنامه های تحب وب طراحی شده اند. معمولا فایروال ها برای یک هدف کلی محافظت در سطح شبکه را انجام می دهند. به طور کلی استفاده از فایروال وب اپلیکیشن در سایت ها و فعالیت های دیجیتالی، برای حفظ امنیت و حریم خصوصی کاربران  یک امر مهم و ضروری می باشد چون امروزه حملات سایبری به سطح بالایی رسیده اند و باعث شده اند که حریم خصوصی و امنیت کاربران به خطر بیفتد. همچنین لازم به ذکر است که فایروال خدمات مختلفی دارد که هر یک از این خدمات برای محافظت در برابر یک نرم افزار یا سخت افزار مناسب می باشند.

در این مقاله قصد داریم به بررسی فایروال وب اپلیکیشن یا همان دیواره آتش بپردازیم و نحوه کار آن را به صورت کامل توضیح دهیم، پس تا انتهای این مقاله با ما همراه باشید.

 

فایروال وب اپلیکیشن چیست ؟

فایروال وب اپلیکیشن یا همان Web Application Firewall ، دیواره آتشی می باشد که وب سایت شما در برابر حملات سایبری هکر ها جلوگیری می کند. همچنین فایروال می تواند ترافیکی را که به طرف وب سایت شما می آید را کنترل کند و ترافیک های مخرب را مسدود نماید.

به طور کلی وظیفه فایروال وب اپلیکیشن ها این می باشد که ترافیک های مخرب تشخیص بدهد و قبل از اینکه ترافیک ها به سرور برسند آنها را مسدود نماید. بنابراین فایروال تحب وب و همه برنامه های فایروال، از اجزای مختلفی به وجود آمده اند که همه آنها با کمک یکدیگر می توانند ترافیک های مخرب را مسدود کنند و از ایجاد نتایج مثبت برای هکر ها جلوگیری نمایند.

فایروال وب اپلیکیشن با سایر فایروال های قدیمی بسیار متفاوت می باشد به شکلی که فایروال وب اپلیکیشن فقط چند پورت خاص و آی پی را مسدود نمی کند بلکه با یک نگاه دقیق به ترافیک هایی که به طرف وب سایت می آیند، به دنبال همه نشانه ها مانند تزریق SQL می گردد.

در واقع یک فایروال در وب سایت این قابلیت را دارد که شخصی سازی شود و شما می توانید برنامه های تحت وبی را که استفاده می کنید را بر روی فایروال وب اپلیکیشن تنظیم نمایید.

Web Application Firewall نوعی فایروال برای برنامه های HTTP می باشد که می تواند مجموعه ای از قوانین ها را بر روی یک مکامه HTTP پیاده سازی نماید. معمولا این قوانین ها حملات رایجی مانند SQL Injection  ، حملات brute force یا حملات XSS را به صورت کامل پوشش می دهند.

فایروال وب اپلیکیشن چیست ؟

برای اطلاعات بیشتر درباره این حملات می توانید به مقاله های SQL Injection چیست ، حمله XSS چیست و حمله Brute force مراجعه نمایید.

شاید این سوال که نحوه کار فایروال وب اپلیکیشن به چه صورت می باشد برای شما هم پیش آمده باشد که در این مورد باید گفت امروزه تمامی مشاغل به صورت چشمگیری از اینترنت برای انجام کار خود استفاده می کنند و نسبت به گذشته این میزان افزایش پیدا کرده است.

  همچنین شرکت های بسیاری وجود دارند که برنامه های وب پیشرفته و کاربردی ای را طراحی کرده اند و بسیاری از آنها داده های خود را به شکل آنلاین ذخیره می کنند ک متاسفانه انجام این کار باعث شده است که در معرض حمله های سلیبری از جانب هکر ها قرار بگیرند.

اما خوشبختانه امروزه با پیشرفت علم، فن آوری های زیادی به وجود آمده اند که می توانند خطر حمله های سایبری از طرف هکر ها را کاهش بدهند. به طور کلی از Web Application Firewall برای مواردی مانند نظارت، مسدود سازی ترافیک وب و فیلتر کردن برای برنامه های وب استفاده می شود که یک فن آوری بسیار مفید در برابر حملات سایبری می باشد و می تواند از بسیاری از حمله ها جلوگیری نماید.

در این بخش از مقاله به بررسی اینکه فایروال وب اپلیکیشن چیست پرداختیم و متوجه شدیم که نوعی دیواره آتش در برابر حملات سایبری می باشد. برای آشنایی با نحوه کار و انواع این فایروال تحت وب تا انتها ی این مقاله با ما همراه باشید.

 

 نحوه کار فایروال وب اپلیکیشن به چه صورت است ؟

معمولا نحوه کار فایروال وب اپلیکیشن به این صورت می باشد که فایروال برنامه وب قبل از اینکه به یک برنامه وب سایت برسد به طور کامل ترافیک وب را مورد بررسی قرار می دهد. در کل فایروال برنامه وب دو درخواست Post HTTP و Get  را  که مسئولیت بازیابی اطلاعات از سرور و ارسال کردن اطلاعات به سرور  را بر عهده دارند مورد بررسی قرار می دهد.

Web Application Firewall  برای تعیین کردن اینکه ترافیک های ورودی و خروجی به داخل وب سایت معتبر هستند یا خیر، بسیار مناسب می باشد و از هیچ آسیب پذیری هم استفاده نمی کنند بلکه از یک مجموعه قوانین برای انجام این کار پیروی می کنند. امروزه بیشتر فایروال وب اپلیکیشن ها از آسیب پذیری های  Owasp top 10  برای تعیین کردن ترافیک ایمن و دادن اجازه عبور استفاده می نمایند.

به طور کلی سه دسته از فایروال های تحت وب در دسترس می باشند که در ادامه به توضیح این سه بخش پرداخته ایم.

 نحوه کار فایروال وب اپلیکیشن به چه صورت است ؟

دسته های فایروال تحت وب عبارتند از موارد زیر:

 

Web Application Firewall مبتنی بر شبکه

Web Application Firewall های مبتنی بر شبکه معمولا همان فایروال های مبتنی بر سخت افزار می باشند، که اغلب درون مراکز داده قرار می گیرند و از آنها برای مسدود کردن و فیلتر ترافیک ها قبل از این که به سرور های وب برسند استفاده می شود. Web Application Firewall مبتنی بر شبکه نیز می توانند از مجموعه قوانین هایی که وجود دارد در چندین دستگاه مختلف استفاده نمایند و مدیریت کردن در قیاس های بزرگ را آسان تر نمایند. می توان یکی از معایب های Web Application Firewall مبتنی بر شبکه را هزینه بسیار زیاد آنها دانست که  قیمت هر یک از دستگاه های آن هزاران پوند می باشد.

 

Web Application Firewall مبتنی بر برنامه

Web Application Firewall های مبتنی بر برنامه معمولا در سیستم عامل میزبانی برنامه یا سرور های وب یا اینکه در درون خود برنامه کاربردی با یکدیگر ادغام می شوند. فایروال های مبتنی بر برنامه برای اجرا شدن نیازمند تامین منابع توسط بستر میزبان می باشند و باید بر روی پلتفرم ها به روز رسانی شوند.

اما فایروال وب اپلیکیشن های مبتنی از برنامه نسبت به فایروال های تحت شبکه کم هزینه تر می باشند و به عبارتی مقرون به صرفه هستند اما نسبت به فایروال های مبتنی بر شبکه از مقیاس کمتری برخور دار می باشند که این را می توانیم به عنوان یک مزیت در نظر بگیریم.

 

Web Application Firewall مبتنی بر ابر

Web Application Firewall های مبتنی بر ابر شامل انتقال ترافیک وب سایت از طریق فایروال وب اپلیکیشن شخص ثالث می باشند. فایروال های مبتنی بر ابر معمولا بسیار کم هزینه می باشند که لحاظ اقتصادی هم بسیار مقرون به صرفه می باشند.

فایروال های مبتنی بر ابر یک راه حل بسیار مفید می باشند که به صورت مستمر هم به روز رسانی می شوند و به همین دلیل می توان گفت در برابر جدید ترین تهدید ها آماده می باشند و می توانند بدون اینکه هزینه اضافی برای کاربر داشته باشند مورد استفاده قرار بگیرند.

 یکی از معایب بزرگ فایروال وب مبتنی بر ابر این می باشد که همه مسئولیت های کاربران به طرف سوم این سیستم واگذار می شود و در نهایت کاربر با تمام ویژگی های این سیستم آشنا نمی شود.

در بخش بالا به به توضیح کامل درباره نحوه کار فایروال وب اپلیکیشن و دسته های آن پرداختیم و معایب و مزایای هر یک را بیان کردیم تا به صورت کامل با انواع فایروال ها آشنا شوید.

 

نحوه محافظت فایروال وب اپلیکیشن در برابر حملات سایبری

در این بخش می خواهیم به نحوه محافظت فایروال وب اپلیکیشن در برابر حملات سایبری که توسط هکر ها صورت می گیرند بپردازیم. در واقع یک سری وظایف وجود دارند که توسط فایروال های وب انجام می شوند و می توانند امنیت سایبری را تقویت کنند. که در ادامه به توضیح این وظایف پرداخته ایم.

نحوه محافظت فایروال وب اپلیکیشن در برابر حملات سایبری

وظایف انجام شده توسط فایروال ها عبارتند از موارد زیر:

 

بررسی URL

Web Application Firewall در مرحله اول به بررسی نشانی اینترنتی می پردازد تا اگر چیز مشکوک و غیر معمولی وجود داشت آن را تشخیص دهد و این دلیل ممکن است بخاطر وجود متغیر های غیر منتظره و حضور SQL باشد که نشان دهنده یک حمله با تزریق احتمالی می باشد.

 

مسدود کردن حمله دیداس

Web Application Firewall در جلوگیری از حملات دیداس هم کاربرد دارد و با محدود کردن تعدادی از درخواست هایی که آی پی از برنامه وب می کند می توان از فایروال وب اپلیکیشن برای جلوگیری از حملات دیداس استفده کرد و قبل از اینکه برنامه وب دچار شکست بشود، ترافیک مسدود می شود.  همچنین برای اطلاعات بیشتر درمورد حملات دیداس می توانید به مقاله دیداس چیست مراجعه کنید.

 

بررسی دسترسی به صفحات

Web Application Firewall ها می توانند قبل از اینکه به کاربران اجازه دسترسی به صفحات خاص را بدهند، ابتدا اعتبار بازدید کنندگان را مورد بررسی قرار بدهند. همچنین فایروال وب اپلیکیشن می تواند علاوه بر مجموعه قوانینی که وجود دارد به بررسی لیست های سفید و سیاه هم بپردازد و آی پی ها را برای فیلتر کردن بازدید کنندگانی که نا مناسب می باشند استفاده کند.

 

مسدود کردن ترافیک های SPAM

بیشتر Web Application Firewall ها در محتوایی که برای برنامه های وب ارسال می شوند به جستجوی یک سری کلمات کلیدی که اسپم هستند می پردازند. و معمولا تست های اضافی قبل از اینکه کاربران به خارج از برنامه هدایت شوند و یا اینکه به چالش کشیده شوند انجام می شود.

 

شناسایی ربات ها

یکی دیگر از کار هایی که فایروال وب اپلیکیشن ها انجام می دهند شناسایی ربات های مخرب می باشد و به طور کلی فایروال ها به دنبال ربات های رایانه ای که قصد سو استفاده از برنامه های تحت وب را دارند در اینترنت می باشند و قبل از اینکه ربات ها به برنامه های وب برسند توسط فایروال متوقف می شوند.

 

حذف حملات احتمالی تزریق SQL و XSS

یکی دیگر از کار هایی که فایروال وب اپلیکیشن انجام می دهد بررسی وجود کد های اسکریپت می باشد که معمولا هم در حملات SOL و XSS استفاده می شوند.

در بخش بالا به بررسی وظایفی که فایروال ها برای تقویت سیستم سایبری انجام می دهند پرداختیم اما یک سری از ویژگی ها وجود دارند که مخصوص فایروال های مدرن و پیشرفته می باشند که در ادامه به توضیح این ویژگی های اضافه خواهیم پرداخت.

 

دلایل استفاده از فایروال وب اپلیکیشن

استفاده از Web Application Firewall برای حفظ امنیت در سطح بالا در برنامه های وب ضروری می باشد. بنابراین دلایلی برای استفاده از فایروال ها وجود دارد که در ادامه به توضیح این دلایل پرداخته ایم.

دلایل استفاده از فایروال وب اپلیکیشن

دلایل استفاده از Web Application Firewall عبارتند از موارد زیر:

 

حفاظت از مالکیت معنوی شغل

معمولا مجرم های سایبری یا هکر ها برای به دست آوردن یک سری از اطلاعات حساس در رابطه با تجارت و مالکیت های معنوی به وب سایت ها حمله می کنند. این افراد اغلب به دنبال این هستند که اطلاعات به دست آمده را به یک شخص ثالث بفروشند و یا اینکه این اطلاعات به دست آمده را در جایی منتشر کنند و بابت آن باج گیری نمایند. بنابراین می توانید با استفاده از Web Application Firewall از حمله های سایبری که برای سرقت اطلاعات می باشند جلوگیری کنید.

 

حفظ اعتبار شغلی

اگر وب سایت شما در معرض یک حمله سایبری قرار بگیرد و اطلاعات کاربران شما منتشر شود، اعتبار شرکت شما به طور جدی آسیب خواهد دید. همچنین اگر کاربران فکر کنند که هیچ گونه محافظتی در برابر اطلاعات وجود ندارد دیگر به اطلاعات شما اعتماد نخواهند کرد.

 

حفاظت از اطلاعات مشتری

دسترسی به اطلاعات محرمانه مشتریان یکی دیگر از هدف های هکر ها در حمله های سایبری می باشد که در اکثر مواقع تلاش می کنند تا اطلاعات کارت بانکی مشتریان را به دست بیاورند. همچنین از اطلاعات به دست آمده برای انجام حمله های مهندسی اجتماعی و خرید های غیر قانونی استفاده می شود که برای جلوگیری از آن و افزایش سطح امنیت اطلاعات مشتریان می توانید از فایروال وب اپلیکیشن استفاده نمایید.

 

حفاظت از میزان درآمد

اگر برنامه های وب سایت شما با حملاتی مانند دیداس از بین بروند و یا از دسترس خارج شوند شما به عنوان یک صاحب سایت تا زمان رفع ارور به وجود آمده، درآمد خود را از دست خواهید داد. شرکت های بزرگ بسیاری هستند که پس از رخ دادن این حملات صد ها هزار پوند از درآمدشان را از دست داده اند.

 

حفاظت از تجارت خود در برابر قوانین

اگر اطلاعات مشتریان و کاربران شما به هر دلیلی منتشر شود ممکن است اقدامات حقوقی توسط آنها بر علیه شرکت شما صورت بگیرد و شما باید ثابت کنید که اقدامات لازم را برای اطلاعات مشتریان خود انجام داده اید. امروزه شکایت های بسیاری از مشاغل به دلیل فاش شدن اطلاعات صورت می گیرد.

تمامی موارد بالا از دلایلی هستند که باعث می شوند شما برای وب سایت خود از فایروال وب اپلیکیشن استفاده نمایید واز شغل، درآمد و اطلاعات مشتریان خود محافظت کنید.

 

چرا به فایروال برای برنامه های تحت وب نیاز است ؟

همیشه هکر ها به دنبال یک راه جدید، برای دسترسی به اطلاعات داخل سایت شما می باشند . گاهی اوقات ممکن است وب سایت شما با وجود اینکه از لحاظ اقدامات امنیتی و تکنیک های برنامه نویسی کاملا به روز است باز هم کافی نباشد و هکر ها بتوانند به وب سایت شما نفوذ کنند. اما دقت داشته باشید که فایروال وب اپلیکیشن یک ابزار امنیتی می باشد که بسیار تخصصی است و به صورت اختصاصی برای برنامه های تحت وب طراحی شده است. استفاده از این ابزار امنیتی در کنار کد نویسی های قوی و ایمن می تواند امنیت سایت شما را تضمین کند.

 

تفاوت لیست های سیاه و سفید در فیروال چیست ؟

قبل از اینکه بخواهیم به بررسی تفاوت های لیست سیاه و لیست سفید بپردازیم لازم است که ابتدا با مفهموم هر یک آشنا شوید.

 

  • لیست سفید: لیست سفید در واقع یک لیست از چیز های خوب می باشد که اجازه دارند از سد قوانین فایروال عبور کنند و در واقع لیست چیز های مخرب در آنها چک نمیشود.
  • لیست سیاه: لیست سیاه دقیقا نقطه متقابل لیست سفید می باشد و شامل یک لیست از چیزهای بد می باشد که نباید به آنها اجازه عبور از دیواره آتش را بدهیم.
  • استفاده از روش ترکیبی: روش ترکیبی از لیست سفید و لیست سیاه تشکیل شده است و امروزه یکی از پر کاربرد ترین روش ها می باشد که در فایروال های مدرن و پیشرفته مورد استفاده قرار می گیرد.

 

با توجه به توضیحاتی که در بالا ذکر شد حالا می توانیم به بررسی تفاوت لیست سفید و لیست سیاه بپردازیم. معمولا Web Application Firewall بر اساس لیست سیاه کار می کند و فقط از سایت در برابر حملات شناخته شده حفاظت می کند. اگر بخواهیم لیست سفید و لیست سیاه را با ذکر مثال توضیح دهیم باید به این صورت تصور کنید که لیست سیاه یک مامور امنیتی می باشد که در یک مراسم رسمی در ابتدای ورودی ایستاده و از ورود افرادی که لباس های آنها مناسب نیست جلوگیری می کند اما لیست سفید مانند یک مامور امنیتی مثبت می باشد که به ترافیک های تایید شده اجازه ورود می دهد درست مانند اینکه یک مامور امنیتی در ورودی مراسم امنیتی ایستاده است و فقط افرادی را به داخل راه می دهد که اسم آنها درون لیست میهمانان می باشد.

تفاوت لیست های سیاه و سفید در فیروال چیست ؟

به طور کلی لیست های سفید و سیاه هر یک مزایا و معایب خود را دارند به همین دلیل هم Web Application Firewall یک مدل امنیتی به نام روش ترکیبی ارائه داده است تا در هر دو لیست آنها را داشته باشد.

 

نتیجه گیری

در مقاله بالا به صورت مفصل در رابطه با اینکه فایروال وب اپلیکیشن چیست صحبت کردیم و نحوه کار آن را هم بیان کردیم. در واقع فایروال وب اپلیکیشن یا همان Web Application Firewall نوعی دیواره آتش می باشد که به خوبی می تواند در موارد امنیتی مورد استفاده قرار بگیرد و از حملات سایبری که توسط هکر ها صورت می گیرد جلوگیری نماید. همچنین به دلایل زیادی مانند محافظت از شغل، در آمد و حفاظت از اطلاعات مشتریان توصیه می شود که صاحبان سایت ها حتما از Web Application Firewall استفاده نمایند. همچنین فایروال وب اپلیکیشن می تواند به خوبی از اطلاعات داخل سایت ها محافظت کند و از ورود ترافیک های مخرب به سایت جلوگیری نماید.

تلگرام
فیسبوک
لینکدین
واتساپ
ایمیل
[wp-review]

نظر شما در مورد این مطلب چیست؟

با دادن امتیاز به مطالب مارا در خدمت رسانی بیشتر یاری کنید و اگر از این مطلب راضی بودید با امتیاز بالا به نویسندگان سایت قوت قلب بدهید و اگر رضایت نداشتید حتما در نظرات همین مطلب اعلام کنید و به ما در این مسیر کمک کنید.

ما را در تلگرام دنبال کنید

ما را در تلگرام دنبال کنید

یک پاسخ

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *