حتما وقتی با وردپرس کار کرده اید یا دنبال ارتقای سرعت سایت خود بوده اید نام افزونه جت پک (Jetpack) وردپرس را شنیده اید. این افزونه وردپرسی برای افزایش سرعت و امنیت سایت و همچنین بک آپ گیری منظم آن طراحی شده است و بیش از 5.000.000 نصب فعال از مخزن وردپرس دارد.
افزونه جت پک متعلق به شرکت اتوماتیک Automatic است، شرکتی که به خاطر محصول محبوبش WordPress مشهور شده است. این شرکت علاوه بر وردپرس و جت پک، مالک افزونه فروشگاه ساز ووکامرس نیز هست.
به طور خلاصه گفتیم کار افزونه جت پک Jetpack چیست و مالک آن چه شرکتی است اما برای اینکه با کاربرد این افزونه، امکاناتش و نحوه نصب آن آشنا شوید این مقاله را بخوانید. البته اگر سوال خاصی دارید و می خواهید فورا جوابش را بدانید، می توانید از بخش فهرست مطالبِ مقاله، قسمت مورد نظرتان را پیدا کنید و مستقیما آن بخش را بخوانید.
نکته مهم: این جت پک جت پک اندروید نیست!
به خاطر شباهت نام این افزونه با یک کامپوننت برنامه نویسی اندروید ممکن است این دو را با هم اشتباه بگیرند. دقت کنید که در این مقاله می خواهیم بگوییم افزونه وردپرسی Jetpack جت پک چیست و کاری به مجموعه ابزار برنامه نویسی اندروید که توسط گوگل معرفی شده است و نامش جت پک است، نداریم.
کاربرد جت پک Jetpack چیست ؟
آنطور که سایت رسمی این افزونه نوشته است، جت پک سه کار انجام می دهد:
- با پلاگین های امنیتی و محافظت از حملات، سایت شما را ایمن تر و قدرتمندتر می کند؛
- با کمک CDN های پر سرعت WordPress باعث افزایش سرعت بارگذاری سایت می شود؛
- با ارائه امکاناتی برای مدیریت مشتریان، جستجوی سایت، محتوای مرتبط و… ترافیک ورودی به سایت را افزایش می دهد.
این سه کاربرد جت پک رایگان است و امکانات اضافی مثل پشتیبان گیری، محافظت در برابر اسپم و اسکن بدافزارها نیازمند پرداخت هزینه است.
امکانات جت پک Jetpack چیست ؟
همانطور که در بخش قبلی گفتیم این افزونه دنبال اهدافی مثل افزایش سرعت و امنیت سایت است و امکاناتی که ارائه می دهد نیز در راستای این اهداف است. وبسایت رسمی Jetpack در توضیح این افزونه، امکانات بسیاری برای خودش نام برده که ما تعدادی از آن ها را در این بخش می آوریم و درباره هرکدام مختصرا توضیح می دهیم.
CDN رایگان
یکی از امکانات ویژه ای که در افزونه جت پک وجود دارد و باعث محبوبیت آن شده است امکان استفاده از سرورهای CDN یا شبکه توزیع محتوای WordPress.com است. سرورهای CDN سرورهایی هستند که در نقاط مختلف کره زمین هستند و بخشی از داده های موجود در سرور اصلی سایت ما را در خود کپی کرده و نگه می دارند.
دلیل این کار این است که هر گاه بازدیدکننده ای خواست وارد سایت ما شود، سایت ما از سروری برای او بارگذاری شود که به او نزدیک تر است. با این کار، سرعت بارگذاری سایت به طور چشمگیری افزایش پیدا می کند.
استفاده از خدمات CDN مستلزم پرداخت هزینه است اما با استفاده از افزونه Jetpack، بدون پرداخت هزینه می توان از این امکانات استفاده کرد. البته دقت کنید که در ایران نمی توان از این ویژگی ارزشمند استفاده کرد.
بک آپ Backup منظم و به روز
با این افزونه می توان طوری تنظیم کرد که به طور منظم و حتی لحظه به لحظه و به محض انجام هر ویرایشی، از سایت ما بک آپ (نسخه پشتیبان) گرفته شود. برای پشتیبان هم فضای بی نهایت در اختیار ما می گذارد. البته استفاده از این امکان رایگان نیست و برای آن باید از سرویس های مشمول پرداخت هزینه استفاده کرد.
یکی از امکانات جذاب سرویس پشتیبان گیری Jetpack این است که به طور تخصصی از ووکامرس پشتیبان تهیه می کند. اهمیت این کار این است که افزونه ووکامرس برای ساخت فروشگاه در سایت وردپرسی استفاده می شود و هر لحظه ممکن است سفارش جدیدی توسط مشتریان ثبت شود یا تغییری در وضعیت محصولات پیش آید و در سایت درج شود. این اطلاعات نباید از دست بروند، حتی اگر سفارش یک مشتری از دست برود به اعتبار سایت لطمه می خورد پس پشتیبان گیری لحظه ای از Woocommerce اینجا اهمیتش را نشان می دهد. اگر کنجکاو شدید درباره این افزونه بیشتر بدانید، مقاله ” ووکامرس چیست ” در سایت ” شهر وردپرس ” را بخوانید.
امکان انتقال کامل وبسایت به میزبان دیگر
با این افزونه می توان تمام فایل های سایت را همراه با تم ها و دیتابیس و… را بدون خرابی به میزبان و هاست دیگری منتقل کرد. البته این امکان هم برای نسخه رایگان در دسترس نیست. البته چون این برای وبسایت ها بسیار ضروری است می توانید از افزونه های دیگر برای این کار استفاده کنید. مقاله ” بهترین افزونه های بک آپ گیری ” می تواند به شما کمک کند. همچنین در بخش « افزونه های جایگزین جت پک» همین مقاله هم چند افزونه معرفی کرده ایم که به جای جت پک، می توانید از این افزونه ها استفاده کنید.
جلوگیری از بدافزارها malware
این افزونه به طور خودکار سایت را اسکن می کند تا اگر کدی در آن وجود داشت که برای سایت تهدید حساب می شد، شناسایی کند. نکته مهم درباره این امکانات افزونه این است که برای استفاده از آن لازم نیست اطلاعات تخصصی خاصی در حوزه امنیت سایت داشته باشیم.
بلاک کردن نظرات اسپم
نظرات اسپم گاهی اینقدر زیاد می شوند که واقعا آزادهنده می شوند. برنامه های ویژه ای وجود دارند که با کمک آن ها می توانید این نظرات هرزنامه که معمولا با ربات ها ثبت می شوند را متوقف کنید. یکی از امکانات جت پک هم، امکان بلاک کردن یا مسدود کردن این کامنت های اسپم است.
نظارت بر آپتایم سایت
اگر در آپتایم سایت مشکلی پیش بیاید و سایت از دسترس خارج شود یا اصطلاحا Down شود، این افزونه با ارسال ایمیل فوری، مدیر سایت را با خبر می کند تا به اوضاع رسیدگی کند.
محافظت از حمله به صفحه Login سایت
یکی از نقاط آسیب پذیر سایت صفحه لاگین سایت است. افزونه جت پک Jetpack با محافظت از صفحه ورود به بخش مدیریت، امنیت سایت را بالا می برد.
بارگذاری تنبل تصاویر یا Lazy load
جت پک با این ویژگی، می خواهد سرعت بارگذاری سایت را افزایش دهد. بارگذاری تنبل به این معناست که تصاویر موجود در صفحات سایت در ابتدای باز شدن صفحه به طور کامل بارگذاری نمی شوند و فقط زمانی که کاربر اسکرول کرد و به قسمتی از صفحه رسید که در آن تصویر وجود دارد، تازه تصویر لود می شود.
فضای ذخیره سازی ویدیو
جت پک در نسخه پرمیوم و پولی، تا 1 ترابایت فضای ذخیره سازی ویدیو در اختیار مشتریانش قرار می دهد. با استفاده از این فضا سرعت بارگذاری ویدیوها افزایش می یابد و از منابع سرور ما استفاده نمی کند.
تحلیل وضعیت سایت
تحلیل پیشرفته وضعیت سایت به ما کمک می کند بفهمیم مخاطبان سایت چه کسانی هستند و چطور رفتار می کنند.
اتصال به شبکه های اجتماعی
این افزونه سایت را با برخی شبکه های اجتماعی متصل می کند. مثلا می تواند کاری کند که پست های بلاگ سایت در فیس بوک، توییتر و Linkedin هم به طور خودکار منتشر شوند. یا می توان پست های اینستاگرام را در سایت منتشر کرد.
امکانات دیگر جت پک:
- تم های مختلف
- امکان نمایش پست های مرتبط با صفحه ای که کاربران در حال مطالعه اش هستند
- ایجاد گالری تصاویر و اسلایدشو
- ایجاد فرم تماس یا Contact form
- هماهنگی با سئو
- و…
نحوه نصب جت پک Jetpack
نصب جت پک Jetpack مثل دیگر افزونه های وردپرسی است و تفاوت خاصی نمی کند. اگر با نحوه نصب افزونه آشنا نیستید مقاله ” آموزش نصب افزونه در وردپرس ” می تواند به شما کمک کند. اگر هم آشنایید، کافی است وارد بخش افزودن افزونه ها در پیشخوان مدیریت سایت وردپرسی خود شوید و نام Jetpack را جستجو کنید. سپس روی دکمه نصب افزونه کلیک کنید تا افزونه به سادگی از مخزن وردپرس نصب شود.
استفاده از جت پک Jetpack در ایران
آیا می توان از جت پک در ایران استفاده کرد؟ جواب خلاصه ما این است که بله اما کار اشتباهی است! درست است که می توان این افزونه را روی سایت خود نصب کرد اما امکان نصب یک افزونه به این معنی نیست که از تمام امکانات آن نیز می توان بهره برد. اگر منظورتان این است که می شود جت پک را نصب کرد یا نه که جواب مشخص است:
بله می توان نصب کرد و روش آن را در بخش پیشین توضیح دادیم. اما بسیاری از امکانات اصلی جت پک که باعث محبوبیت آن شده است در ایران غیرقابل استفاده است!
البته برخی شرکت های هاستینگ خدمات میزبانی هاست ضد تحریم ارائه می کنند که در آن ها، امکان استفاده از افزونه جت پک و همچنین دیگر افزونه ها و خدماتی که برای سرور های ایرانی در دسترس نیست، وجود دارد. اما توصیه به استفاده از آن ها نمی کنیم. دلیل آن در اینجا قابل توضیح نیست و خودش مقاله مستقلی می طلبد که چرا استفاده از چنین سرویس هایی چندان مطلوب نیست. البته گاهی اوقات چاره ای نیست و باید تن به اشکالات داد و از این سرویس ها بهره برد اما برای نصب چند افزونه وردپرسی اصلا لازم نیست خودتان را درگیر چنین کارهایی بکنید.
استفاده از CDN جت پک در ایران
به عنوان مثال یکی از کاربردی ترین امکانات این افزونه CDN است که تاثیر بسیاری بر سرعت سایت دارد اما نمی توان از آن در ایران استفاده کرد چرا که سرورهای داخل ایران تحریم هستند و اگر سایت شما از میزبان داخلی استفاده کند به این امکانات دسترسی نخواهد داشت.
حتی اگر از سروری در خارج برای هاستینگ سایت خود استفاده کنید و دامنه داخلی هم ثبت نکنید باز هم این امکانات به درد شما نمی خورد چرا که جت پک از سرورهای مختلف خارجی برای سرویس CDN خود استفاده می کند و اگر کاربران ایرانی بخواهند از سایت شما بازدید کنند برخی محتواها را نخواهند دید (به علت تحریم).
نکته مهم تر این است که هدف CDN یا شبکه توزیع محتوا این است که هر کاربر به سرور نزدیک به خود متصل شود تا سرعت بارگذاری افزایش پیدا کند ولی سرویس CDN جت چک هیچ سروری در ایران ندارد، پس کاربران داخلی باز هم به سرورهای خارجی متصل خواهند شد و تاثیری در سرعت احساس نخواهند کرد (حتی با فرض اینکه تحریم ها برطرف شوند و دسترسی به محتوای سرورهای خارجی برای کاربران ایرانی میسر باشد).
ارور HTTPS برون سو کار نمی کند در جت پک Jetpack
اگر از مخزن وردپرس این افزونه را نصب کرده باشید اولین مشکلی که برایتان پیش می آید این است که با این خطا مواجه می شوید :« HTTPS برونسو کار نمیکند ». نگران نباشید، شما اشتباهی نکرده اید این مشکل همان چیزی است که در بخش CDN هم به آن اشاره کردیم: تحریم!
بله به علت تحریم ها ما نمی توانیم از این افزونه استفاده کنیم. البته توصیه هم به استفاده از این افزونه نمی کنیم چون تقریبا تمام امکاناتی که از آن انتظار داریم را می توان با دیگر افزونه ها به دست آورد. در بخش «افزونه های جایگزین جت پک Jetpack» در همین مقاله این افزونه ها را معرفی کرده ایم.
آیا جک پک Jetpack رایگان است؟
این افزونه دو نسخه دارد یکی نسخه رایگان که از مخزن وردپرس قابل بارگیری و نصب کردن روی سایت است. بخش دیگری از امکانات فقط در نسخه پولی قابل استفاده است که نرخ آن را در تصویر زیر می بینید:
بالاخره از جت پک Jetpack استفاده بکنیم یا نه؟
واقعیت این است که اگر هم بخواهید از جت پک استفاده کنید، نمی توانید! گفتیم که جت پک یک افزونه وردپرسی است که نسخه رایگان آن هم امکانات خوبی دارد اما مشکل این است که ما در ایران، از این امکانات رایگان هم نمی توانیم استفاده کنیم. مثلا یکی از امکانات بسیار خوب این افزونه سرویس CDN است که توضیح دادیم برای ما تقریبا بلااستفاده است.
اگر بخواهیم خیلی خلاصه بگوییم توصیه ما این است از این افزونه استفاده نکنید. چون امکانات پولی آن با توجه به قیمت ارز به صرفه نیست و بسیاری از امکانات رایگان آن هم برای ما در داخل کشور در دسترس نیست. بهترین کار این است که به جای استفاده از جت پک، از چند افزونه مختلف استفاده کنیم. افزونه هایی که هر کدام به طور تخصصی روی امکانات خاصی متمرکز شده اند و نیاز وبسایت ما را تامین می کنند.
افزونه های جایگزین جت پک Jetpack
بعد از اینکه دیدیم افزونه جت پک امکانات فوق العاده ای ارائه می دهد دوست داشتیم از آن استفاده کنیم اما متوجه شدیم که امکان استفاده از آن برای ما وجود ندارد. این بخش از مقاله بسیار مهم است چون در آن، افزونه های مختلفی را معرفی می کنیم که با نصب آن ها و استفاده از هر کدام، دیگر نیازی به جت پک ندارید و لازم نیست نگران عدم دسترسی ما به آن باشد.
حتی اگر جت پک در دسترس هم بود توصیه ما این بود برای برخی امکانات که در افزونه جت پک ارائه می شود افزونه تخصصی دیگری نصب کنید. چون معمولا افزونه ای که به طور تخصصی به یک موضوع مثل امنیت، ساخت گالری وردپرس، بهینه سازی سایت برای افزایش سرعت و… می پردازد، کارآمدتر از افزونه ای است که می خواهد مجموعه ای از امکانات مختلف را یکجا ارائه کند.
با توجه به امکاناتی که جت پک ارائه می کرد، به جای هرکدام از امکانات جت پک چند افزونه مستقل دیگر معرفی می کنیم:
افزونه های Backup گیری جایگزین Jetpack
از میان افزونه های بسیاری که برای پشتیبان گیری از داده ها وبسایت می توان از آن استفاده کرد این موارد هم کارآمدند و هم محبوب:
UpdraftPlus
این افزونه را می توان به طور رایگان از مخزن وردپرس روی سایت خود نصب کرد. با کمک UpdraftPlus هم می توان به طور دستی از سایت بک آپ گرفت و آن را ذخیره کرد و هم می توان برای آن برنامه ای تنظیم کرد تا در فواصل منظم خودش کار پشتیبان گیری را انجام دهد. همینطور می توان طوری تنظیم کرد که فایل های پشتیبان در فضای ذخیره سازی مختلفی گوگل درایو یا Dropbox یا جاهای دیگر ذخیره شود.
BackWPup
این افزونه رایگان پشتیبان گیری وردپرس تا امروز بیش از 700.000 نصب از مخزن وردپرس داشته است که نشان می دهد کاربران بسیاری از آن استفاده می کنند. با کمک BackWPup می توان از تمام داده های سایت پشتیبان گرفت و آن را در فضای هارد دیسک شخصی یا فضاهای اینترنتی مثل دراپ باکس ذخیره کرد. این افزونه نسخه پولی هم دارد که امکانات بیشتری ارائه داده و دارای پشتیبانی است.
افزونه انتقال سایت جایگزین Jetpack
با افزونه هایی که اینجا معرفی می کنیم بدون نیاز به جت پک می توانید از سایت خود یک کپی دیگر تهیه کرده و آن را روی هاست یا دامنه دیگری بارگذاری کنید.
All-in-One WP Migration
شاید بهترین افزونه انتقال سایت که می توان بدون دردسر خاصی از آن استفاده کرد این افزونه باشد که با بیش از 4 میلیون نصب از مخزن وردپرس، یکی از محبوبترین افزونه های وردپرسی است.
Duplicator
افزونه Duplicator – WordPress Migration Plugin هم یکی دیگر از ابزارهایی است که می توان به کمک آن سایت وردپرسی خود را به طور کامل به میزبان دیگری منتقل کرد. این افزونه هم بیش از 1 میلیون بار نصب شده است.
افزونه های امنیتی جایگزین Jetpack
افزایش امنیت یک بحث چند بعدی است چون موارد تهدید کننده امنیت متفاوت اند. برای همین توصیه می کنیم مقاله ” بهترین افزونه های امنیتی وردپرس ” را بخوانید که در آن برای هر بعدی از تهدیدات امنیتی یک افزونه معرفی شده است.
اگر بخواهیم در اینجا هم به طور خلاصه دو افزونه امنیتی مهم را برای وردپرس معرفی کنیم باید این از این دو افزونه نام ببریم:
افزونه Wordfence
این افزونه یکی از محبوبترین افزونه های امنیتی وردپرس است که در مقاله ” افزونه Wordfence چیست و چه کاربردی دارد؟ ” به طور کامل درباره اش توضیح داده ایم.
افزونه Sucuri Security
این افزونه امنیتی، هم می تواند جلوی بدافزارها را بگیرد و هم در مقابل هکرها سایت شما را بیمه کند. البته طبیعی است که حملات امنیتی به یک سایت را شاید نتوان تنها با یک افزونه دفع کرد اما نصب آن تاثیر جدی روی حملات هکری و دیگر فعالیت های مخرب علیه سایت دارد که توضیح کامل آن را در مقاله ” افزونه Sucuri security ” بیان کرده ایم.
افزونه ضد اسپم جایگزین Jetpack
برای این کار هم افزونه های زیادی هست که بدون توضیح، می توان گفت افزونه اکیسمت مشهور بهترین افزونه ضد اسپم است.
افزونه Akismet
افزونه اکیسمت با بیش از 5.000.000 نصب فعال از مخزن وردپرس محبوب ترین افزونه ضد اسپم وردپرس است که با جستجوی نام آن در بخش افزودن افزونه ها می توانید به آن دسترسی داشته باشید. این افزونه امکانت زیادی برای جلوگیری از هرزنامه ها (Spam) دارد.
افزونه CAPTCHA 4WP
با این افزونه می توان به طور رایگان برای بخش نظرات کد کپچا گذاشت تا از دست کامنت های اسپم ربات ها خلاص شد. البته اگر بخواهید برای فرم تماس و جاهای دیگر کد Captcha بگذارید باید نسخه پرمیوم (پولی) آن را تهیه کنید.
افزونه افزایش سرعت سایت جایگزین Jetpack
برای استفاده از امکاناتی که جت پک برای افزایش سرعت ارائه می داد می توان یک افزونه را جایگزین تمام این امکانات کرد. آن افزونه چیزی نیست جز افزونه معروف WP Rocket
افزونه WP Rocket
با این افزونه می توان هر آنچه برای افزایش سرعت سایت لازم است را انجام داد (البته کمی اغراق کردیم!). در مورد این افزونه در یک مقاله، به طور کامل توضیح داده ایم. مقاله ” WP Rocket چیست ؟ ” را بخوانید.
افزونه های شبکه های اجتماعی جایگزین جت پک
در بخش امکانات جت پک گفتیم یکی از امکاناتی که برای کاربران جذاب به نظر می رسد و بسیار کاربردی است امکان اتصال سایت به اکانت شبکه های اجتماعی است که با آن هم می توان پست های سایت را در شبکه های اجتماعی بارگذاری کرد یا دکمه اشتراک مطالب برای کاربران قرار داد که پست سایت ما را به اشتراک بگذارند.
البته این امکان آخر، توسط افزونه های فراوانی ارائه می شوند و چندان کار دشواری نیستند که ما هم معرفیشان می کنیم اما اینکه پست سایت شما خودکار در اینستاگرامتان هم منتشر شود خیلی جذاب است! اما به همین مقدار که جذاب است مفید هم نیست.
چرا که محتوایی که برای سایت تهیه شده است با محتوای هر کدام از شبکه های اجتماعی متفاوت است. اگر همان محتوا و تصویر را مستقیما به شبکه های اجتماعی مثل اینستاگرام و تلگرام بفرستیم، چیز جالبی از آب در نخواهد آمد. پس در این قسمت به افزونه هایی می پردازیم که به بازدیدکنندگان امکان می دهد مطالبی که دوست داشتند را در شبکه های اجتماعی بارگذاری کنند.
افزونه های اشتراک در شبکه های اجتماعی:
AddToAny Share Buttons
با این افزونه می توانید یک دکمه اشتراک در انتهای پست های خود قرار دهید تا کاربران بتوانند آن را در شبکه های اجتماعی به اشتراک بگذارند.
Sassy Social Share
این افزونه هم بیش از 100.000 نصب فعال دارد. با استفاده از Sassy Social Share می توانید دکمه اشتراک در شبکه های اجتماعی بسیار متنوعی مثل فیس بوک، توییتر، پینترست، واتس اپ و… را به مطالب خود اضافه کنید.
نتیجه گیری
با توجه به توضیحاتی که در این مقاله دادیم. می توان نتیجه گرفت اگرچه Jetpack افزونه قدرتمندی است و امکانات ارزشمندی به طور رایگان ارائه می کند اما برای ما در ایران به صرفه و مطلوب نیست که از این افزونه استفاده کنیم و استفاده نادرست از این افزونه نه تنها نتیجه مطلوب ندارد بلکه می تواند باعث کند شدن سایت شود.
با توضیحاتی که در بخش « استفاده از جت پک Jetpack در ایران » همین مقاله دادیم دیگر استفاده از این افزونه توصیه نمی شود. در عوض، می توانید با کمک بخش « افزونه های جایگزین جت پک Jetpack » تمام نیازهای خود را با افزونه های دیگری برطرف کنید که در کل عملکرد بسیار بهتری از افزونه جت پک خواهند داشت.
امیدوارم در این مقاله، توانسته باشم به طور کامل به سوالات شما درباره اینکه افزونه Jetpack چیست و چه امکاناتی ارائه می دهد، پاسخ داده باشم. اگر در این باره سوالی داشتید می توانید در قسمت نظرات همین پست سوال خود را بپرسید. اگر نسبت به این مقاله انتقادی داشتید یا پیشنهادی برای بهتر شدن مقالات داشتید، در قسمت نظرات مشتاق شنیدن آن ها هستیم.
0 پاسخ
امتیاز بینندگان:4 ستاره