فریم ورک Yii چیست و چه مزایا و معایبی دارد

فریم ورک Yii چیست

طراحی سایت و برنامه های سطح وب می تواند یکی از زمینه های خوب در برنامه نویسی باشد. البته اگر این موضوع را بدانیم که باید برای این کار به سراغ چه فریم ورکی برویم و با استفاده از کدام یک از زبان های برنامه نویسی موجود که از آنها برای اینکار استفاده می شود، کار ساخت برنامه های وب را دنبال کنیم. در غیر اینصورت این موضوع می توان کمی مشکل ساز باشد و باید در نظر داشت که روند ساخت وب سایت ها در کیفیت آنها، قابلیت های آنها و از همه مهم تر امنیت آنها تاثیر ویژه ای دارد. در این مقاله با بررسی این سوال که فریم ورک Yii چیست می خواهیم یکی از فریم ورک هایی را بررسی کنیم که در این زمینه می تواند به خوبی عمل کند و مشکلات گفته شده را از شانه طرح بر می دارد.

فریم ورک Yii چیست

در پاسخ به این سوال که فریم ورک Yii چیست باید بگوییم که فریم ورک و چارچوب برای طراحی سایت است که این امکان را برای برنامه نویسان فراهم می کند که با استفاده از زبان برنامه نویسی PHP و بر اساس اصول و قواعدی که این فریم ورک به آنها می دهد، سایت خود را طراحی کرده و در واقع روش اینکه کدام بخش از کار را باید با استفاده از چه روشی پیاده سازی کنند را در اختیار آنها قرار خواهد داد. در واقع با استفاده از فریم ورک Yii برنامه نویس می داند که باید از کجا شروع کرده، چه مواردی را تکمیل کند، و به کجا برسد. فریم ورک Yii یک فریم ورک متن باز است که می توان به سورس اصلی آن دسترسی داشت و به صورت رایگان ارائه می شود. در مورد یان فریم ورک می توانیم بگوییم که تقریبا مانند فریم ورک سیمفونی که آن را در مقاله سیمفونی چیست بررسی کردیم می باشد و همان امکنات را به روشی دیگر ارائه می کند.

اگر بخواهیم بگوییم که تکنیک اصلی فریم ورک Yii چیست و وقتی با استفاده از آن یک سایت را طراحی می کنیم، باید چه مواردی را در نظر داشته باشیم می توانیم به این موضوع اشاره کنیم که در این فریم ورک ما با یک هسته مبتنی بر مولفه و همینطور کاملا شی گرا طرف هستیم و می توان گفت که فریم ورک Yii یکی از کلاسیک ترین مسیر ها را برای ساخت وب انتخاب کرده است و می توانیم از اینکه در انتها یک سایت اصولی و خوش ساخت خواهیم داشت مطمئن باشیم.

ساختار فریم ورک Yii چیست

در مورد اینکه تاریخچه فریم ورک Yii چیست و سر و کله آن از کجا پیدا شده است باید بگوییم که این فریم ورک برای اولین بار از خاکستر یک فریم ورک شی گرا به نام PRADO برخواست. PRADO یکی از فریم ورک هایی بود که برای کار با شی گرایی ایجاد شده بود و قرار بود که بر اساس مفاهیم شی گرایی برنامه های وب را پیاده سازی کند اما مشکلات و دردسر های فراوان و ارور های متعددی که در این فریم ورک وجود داشت باعث شد تا این اتفاق نیفتد. تیمی از برنامه نویسان حرفه ای چینی در سال 2006 با توجه به فلسفه قوی ای که این فریم ورک داشت دست به اصلاحات اساسی روی آن زدند و از آنجا که نتیجه کار روی این فریم ورک با نسخه قبلی از زمین تا آسمان فرق می کرد نامی جدید برای آن انتخاب شد.

در مورد اینکه علت نامگذاری عجیب فریم ورک Yii چیست خیلی از برنامه نویسان امروزه این موضوع را مطرح می کنند که چون این فریم ورک از اصلاحات فریم ورک دیگری بوده است به همین علت از واژه Yii که در زبان چینی به معنی شسته و رفته یا همان مختصر و مفید است استفاده شده است. بعضی دیگر هم بر این عقیده اند که Yii یک سرواژه از عبارت Yes It Is! است که به نوعی معنی ایول ” خودشه ” را می دهد.

در ادامه در مورد اینکه اساس کار فریم ورک Yii چیست و این فریم ورک برای اینکه سایت مورد نظر ما را بسازد از چه روش ها و تکنیک هایی استفاده می کند بیشتر صحبت خواهیم کرد.

اساس کار فریم ورک Yii چیست

همانطور که در بخش های قبلی هم به این موضوع که اساس کار فریم ورک Yii چیست اشاره کردیم باید بگوییم که آی فریم ورک کار اصلی خود را بر مبنای استفاده از شی گرایی قرار داده است. اما برای اینکه این شی گرایی را در سطح وب پیاده کند موارد خاصی را به خدمت گرفته است که یکی از این موارد استفاده از CBSE یا همان مهندسی نرم افزار مبتنی بر مولفه است.

در این روش به برنامه ای که در نهایت قرار است تحویل داده شود، به چشم مجموعه ای از برنامه های مستقل کوچکتر که هر کدام از آنها بخشی از کار مجموعه بزرگتر را انجام می دهند نگاه می کنند. در مورد این برنامه ها باید گفت که هر کدام از آنها خود می توانند از مولفه های دیگری استفاده شده باشند. در واقع اگر بخواهیم بگوییم که کار انجام شده توسط فریم ورک Yii چیست باید گفت که این ماژول ها را در کنار هم قرار داده و برنامه نهایی خود را که همان سایت ما است تحویل ما خواهد داد. هر ماژولی قرار است کار خاصی را انجام دهد و برنامه نویس برای اینکه قابلیت های مختلف را روی سایت خود پیاده سازی کند کافی است ماژول مربوطه را ادیت بزند.

این ماژول ها به صورت کتابخانه ها و توابع مجتمع از زبان برنامه نویسی PHP در اختیار برنامه نویس قرار می گیرد و همان کتابخانه های Yii را تشکیل می دهند. این روش می تواند یک روش کاربردی برای تولید برنامه های گسترش پذیر باشد و وقتی که شما قابلیتی را به این نوع از برنامه ها اضافه می کنید، می توانید مطمئن باشید که در آینده اگر قرار باشد گسترشی در برنامه اتفاق بیفتد، اتفاقی برای قابلیت های قبلی نخواهد افتاد و برنامه کار خود را به درستی انجام خواهد داد.

اما برنامه نویسی مبتنی بر مولفه تنها موردی نیست که فریم ورک Yii را تبدیل به یک فریم ورک خوب می کند و باید برنامه نویسی با استفاده از الگوی MVC را هم به پاسخ این سوال که ویژگی های اصلی و مطرح فریم ورک Yii چیست اضافه کنیم.

در برنامه نویسی MVC شما مولفه هایی که دارید را بر اساس یک الگوی سه بخشی به نام مدل-نما-کنترلر در کنار هم می چیند و برنامه اصلی را با استفاده از آن می سازید در این الگوی طراحی برنامه ها، شما با سه بخش مدل که همان بخش های سمت سرور و پایگاه داده شما است، نما که همان بخش قالب سایت بوده و بخش سمت کاربر یا کلاینت نامیده می شود، و یک کنترلر برای هماهنگ کردن ارتباط این دو را شاهد هستید.

اساس کار فریم ورک Yii چیست

وقتی که کاربری بخواهد از سایت شما استفاده کند در ابتدای امر با نما ارتباط برقرار کرده و اطلاعات مورد نیاز آن را با یک درخواست برای سرور ارسال می کند، این درخواست با توجه به روابطی که کنترل تنظیم کرده است به مدل رسیده و مدل جوابی که باید ارائه کند را در اختیار کنترل می گذارد. کنترل این داده ها را با فرمت مناسب برای نما آماده کرده و به سمت آن ارسال می کند. در واقع هر داده ای که بخواهد از سایت به پایگاه داده برسد باید سه مرحله را رد کرده و این موضوع باعث می شود که امنیت در سایت ما به شدت بالا برود.

همانطور که دیدیم فریم ورک Yii یک ساختار و معماری قوی دارد، در ادامه به بررسی این مورد که این ساختار قوی چه مزایای را در اختیار برنامه نویسی که می خواهد از آن استفاده کند قرار می دهد خواهیم پرداخت.

مزایای فریم ورک Yii چیست

در مورد اینکه مزایای فریم ورک Yii چیست می توانیم به بخش قبلی اشاره کنیم و در واقع همین استفاده از CBSE و MVC خود دو مزیت بزرگ به حساب می آید اما موارد دیگری وجود دارد که می تواند شما را برای استفاده از این فریم ورک مجاب کند. در ادامه به بررسی اینکه این موارد هر کدام چه هستند خواهیم پرداخت.

استفاده از ویزدل یا همان WSDL

یکی از ویژگی های خوبی که میتوان آن را برای فریم ورک Yii نام برد استفاده از ساختار ویزدل است که یکی از ساختار های درختی برای بیان نقشه و طرح صفحات وب می باشد. در واقع ویزدل تا حد زیادی شبیه به XML عمل می کند ولی با این تفاوت که با استفاده از آن می توان یک کنترل خوب و ایده آل را برای ریکوئست ها در سمت سرور ایجاد نمود و این کار می تواند در کارکرد کلی سایت شما تاثیر خوبی را بگذارد.

کش خوب و حرفه ای

یکی دیگر از ویژگی هایی که سایت های ساخته شده در بستر فریم ورک Yii می توانند از آن استفاده کنند امکان کش کردن صفحات و ماژول های پرکاربرد است. همانطور که گفته شد برنامه های فریم ورک Yii ساختاری دارند که با استفاده از آن می توان برنامه ها را به صورت مولفه برنامه نویسی کرد و این مولفه ها هر کدام می توانند یک پیاده سازی خوب را داشته باشند.

سادگی در استفاده

مورد دیگری که نمی توان به هیچ عنوان آن را در بین مواردی که می خواهیم به عنوان پاسخ سوال فریم ورک Yii چیست از قلم بیندازیم، سادگی استفاده از این فریم ورک می باشد. فریم ورک Yii برخلاف خیلی از فریم ورک های دیگر و برخلاف تعاریفی که از آن می شود کارکردی ساده دارد که می توان با استفاده از آن یک پروژه را خیلی راحت و سریع جمع کرد و از دردسر های بیخود در این فریم ورک خبری نیست. شما می توانید برنامه نویسی در فریم ورک Yii را به راحتی یاد گرفته و از آن استفاده کنید.

مزایای فریم ورک Yii چیست

سازگاری با سایر فریم ورک ها

مورد دیگری که در پاسخ به سوال مزیت ها و فواید استفاده از فریم ورک Yii چیست می توانیم به آن اشاره کنیم این است که این فریم ورک می تواند سازگاری خوبی را با سایر فریم ورک ها داشته باشد و با استفاده از این ویژگی می توان کد های مربوط به خیلی از فریم ورک ها را در آن اجرا کرد. وقتی که شما از فریم ورک Yii برای برنامه نویسی و طراحی یک سایت استفاده کنید و بخواهید از کدها و ماژول هایی که برای سایر فریم ورک های php نوشته شده است استفاده کنید، فریم ورک Yii به شما نه نخواهد گفت.

در کنار هر مزیتی، معایبی هم وجود دارد و باید گفت که این فریم ورک هم از این قاعده مستثنی نبوده و معایب خود را دارد. در ادامه در مورد این که معایب و چالش های کار کردن با فریم ورک Yii چیست صحبت می کنیم.

چالش های استفاده از فریم ورک Yii چیست

وقتی که برنامه نویسی به سراغ یک فریم ورک می رود، قطعا باید در مورد موضوعاتی حواس خود را جمع کرده و با چالش هایی که هر فریم ورکی دارد دست و پنجه نرم کند. در این بخش از مقاله می خواهیم در مورد اینکه چالش های موجود در فریم ورک Yii چیست و برنامه نویس باید چه مواردی را رعایت کند بپردازیم.

دیر اعمال شدن آپدیت ها

یکی از مهمترین مواردی که می تواند به عنوان یک چالش و حتی یک ایراد بزرگ به فریم ورک Yii وارد شود این است که آپدیت هایی که برای پلتفرم های برنامه نویسی مختلف ارائه می شود، دیر روی آن اعمال می شود. به عنوان مثال می توان آپدیت های بوت استرپ و jQuery را معرفی کرد که باید برای استفاده از آپدیت های جدیدی که برای آنها ارائه شده است روی بوت استرپ زمان زیادی منتظر ماند.

به طور کلی می توانیم بگوییم که آپدیت های فریم ورک Yii و سازگار شدن آن با سایر تکنولوژی های دیگر کمی کند است و این موضوع باعث شده است تا کارایی آن کمی پایین بیاید.

مشکل قالب ساز

فریم ورک Yii یک قالب ساز را برای استفاده در ساخت نمای سایت و قالب سایت ارائه می کند که با استفاده از آن می توان یک ظاهر را برای سایت طراحی کرد. در مورد این قالب ساز باید گفت که مشکلات عمده ای وجود دارد و از نظر ظاهر سایت که یکی از مهمترین عوامل در ساخت سایت می باشد، باید گفت که فریم ورک Yii مشکل دارد.

در واقع این مشکل به این صورت است که ویجت های ارائه شده خیلی ساده بوده و نمی توان یک سایت تعاملی خوب را با فریم ورک Yii پیاده سازی کرد. همینطور این مساله وجود دارد که کار کردن با این قالب ساز پیچیده است و دردسر های زیادی را دارد.

مشکل منابع آموزشی فارسی

مورد دیگری که در مورد فریم ورک Yii باید در نظر داشت نبود داکیومنت های فارسی است که کار آموزش این فریم ورک را مشکل می کند. اگر قصد دارید که به سراغ یادگیری این فریم ورک بروید، بهتر است در نظر داشته باشید که کمی زبان خود را تقویت کنید. در صورتی که با خواندن داکیومنت های انگلیسی مشکلی ندارید و می توانید مشکلات خود را به انگلیسی در وب سرچ کنید، از این بابت مشکلی نخواهید داشت و می توانید از داکیومنت های غنی آن استفاده کنید. اما در زبان فارسی چیز زیادی برای فریم ورک Yii وجود ندارد.

معایب فریم ورک Yii چیست

گران تمام شدن اشتباهات

اشتباهات در زمان کدنویسی یکی از موارد شایع است و می تواند به هر دلیلی رخ دهد. اما مهمتر از آن این است که این اشتباهات خطایابی شده و مشخص شود که چه مواردی بوده اند. در مورد این موضوع فریم ورک Yii کمی ناموفق است و باید گفت که اشتباهات آن دیر مشخص شده و خیلی از اشتباهات منطقی وجود دارند که اتفاق افتادن آنها می تواند ارور های بسیار بدی را در برنامه ایجاد کرده و برای ما بسیار گران تمام شود.

از این نظر می توان گفت که فریم ورک Yii با خطا ها به خوبی برخورد نمی کند و هندل کردن آنها کمی در این فریم ورک دشوار است.

همانطور که دیدیم فریم ورک Yii معایبی دارد که باعث شده است استفاده از آن کم شده و این فریم ورک قدرتمند را به حاشیه بکشد و با توجه به این اشتباهات بهتر است که در صورتی که میخواهید برنامه نویسی را شروع کنید به سراغ سایر فریم ورک ها رفته و یا اینکه از سیستم های مدیریت محتوا مانند وردپرس برای اینکار استفاده کنید.

نتیحه گیری

در این مقاله در مورد این موضوع که فریم ورک Yii چیست صحبت کردیم و دیدیم که که این فریم ورک شی گرا و قدرتمند چه امکاناتی را در اختیار کاربران خود قرار می دهد که با آن برنامه نویسی کنند. همینطور در مورد اینکه مزایا و معایب فریم ورک Yii چیست نیز صحبت کردیم و دیدیم این فریم ورک از آن دست مواردی است که علاوه بر قوی بودن، ایرادات زیادی هم دارد و می تواند برای رفع آنها وقت زیادی را از ما بگیرد و باعث پایین آمدن بازدهی ما بشود.

تلگرام
فیسبوک
لینکدین
واتساپ
ایمیل
[wp-review]

نظر شما در مورد این مطلب چیست؟

با دادن امتیاز به مطالب مارا در خدمت رسانی بیشتر یاری کنید و اگر از این مطلب راضی بودید با امتیاز بالا به نویسندگان سایت قوت قلب بدهید و اگر رضایت نداشتید حتما در نظرات همین مطلب اعلام کنید و به ما در این مسیر کمک کنید.

ما را در تلگرام دنبال کنید

ما را در تلگرام دنبال کنید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *