پاسخ خلاصه به سوال رنک مث چیست : SEO Rank Math یک افزونه وردپرسی است که کارش کمک به بهینه سازی مطالب سایت برای موتورهای جستجو است.
اگر بخواهید کالایی بخرید یا در مورد یک محصول اطلاعات به دست بیاورید، اولین و ساده ترین راهی که به ذهنتان می رسد چیست؟ فکر نمی کنم راهی سریع تر و ساده تر از جستجو در گوگل داشته باشیم! طبق جدیدترین آمار Internet Live Stats (2022) در هر ثانیه 99000 جستجو در اینترنت انجام می شود! یعنی چیزی معادل 8.5 میلیارد بار جستجو!
تعداد خیلی زیادی است، نه؟ سهم سایت ما از این حجم بالای جستجو چقدر است؟ چه تعداد از کاربرانی که دنبال محصولاتی مشابه محصولات ما می گردند، به سایت ما راه پیدا می کنند؟ اصلا وقتی چیزی را جستجو می کنند که در سایت ما هم وجود دارد، آن را در نتایج جستجو می بینند؟
برای اینکه سایت ما هم بتواند در صدر نتایج جستجو بنشیند و کاربران زیادی از طریق موتورهای جستجو به سایت ما راه پیدا کنند باید اقداماتی خاص انجام دهیم یا بهتر است بگوییم، باید اصولی را رعایت کنیم.
آنچه باعث می شود یک سایت در نتایج جستجوی موتورهای جستجوی اینترنتی در صدر بنشیند سئو است. سئو (SEO) مخفف سه عبارت Search Engine Optimization است یعنی بهینه سازی برای موتورهای جستجو. هرچقدر سایت شما برای موتورهای جستجو بهینه شده باشد، نتیجه بهتری در جستجو ها کسب می کند و طبیعتا کاربران و مشتریان زیادی وارد سایت شما می شوند. اما چطور باید سایت را بهینه کرد؟ در این دو مقاله تا حد زیادی به این سوال جواب داده ایم: « 13 مرحله برای بهبود سئو وردپرس » و « آنالیز سئو وردپرس ».
برای انجام بهتر این اقدامات افزونه هایی هستند که به کمک ما می آیند. این افزونه ها خودشان کار سئو را انجام نمی دهند بلکه به عنوان یک دستیار در کنار مدیر سایت به او کمک می کنند تا مقالاتش را مطابق با اصول سئو بنویسد، تعداد کلمات کلیدی را در متن بالا ببرد، از نوشتن پاراگراف های طولانی اجتناب کند، طول مقاله را خیلی کم نکند و حتما تعدادی تصویر به آن اضافه کند و… . افزونه سئو رنک مث هم یکی از هیمن افزونه های دستیار سئو است، اصلا شاید بهترینِ آن ها باشد. در ادامه مقاله می گوییم نحوه کار افزونه Rank Math رنک مث چیست و چرا از آن تعریف و تمجید می کنیم.
نحوه کار افزونه رنک مث چیست ؟
همانطور که در بخش قبل گفتیم رنک مث مانند یک دستیار عمل می کند که به مدیر سایت کمک می کند مطالب سایت خود را با رعایت اصول سئو بنویسد و منتشر کند. باز هم تکرار می کنیم قرار نیست با نصب افزونه ویژه ای در سایت شما بیفتد و بعد از مدتی سایت شما جزء رتبه های برتر نتایج جستجو شود!
این افزونه در واقع حکم راهنما را دارد، این شما هستید که باید اولا اصول سئو را بلد باشید و ثانیا آن را در تمام بخش های سایت از طراحی گرفته تا برگه ها و دسته بندی ها و تک تک مطالب اجرا کرده باشید. نحوه کار افزونه رنک مث به این صورت است که با امکاناتی که ارائه می دهد به شما کمک می کند این اصول سئو را در سایت خود پیاده کنید.
مثلا اگر لازم است محتوای شما طولانی تر شود، این موضوع را به شما یادآوری می کند، اگر کلمه کلیدی در عنوان محتوا وجود ندارد، به شما گوشزد می کند که این کار را انجام دهید. همینطور لینک سازی ها داخلی و خارجی را هنگام درج هر مطلب به شما یادآوری می کند. در کنار این امور، می توانید این افزونه را با دیگر ابزارهای سئو مثل گوگل آنالتیکس Google Analytics مرتبط کنید تا همیشه گزارشی از رتبه سایت و میزان رشد یا افت رتبه سایت در موتورهای جستجو، به شما ارائه کند. البته بخشی از این امکانات فقط در نسخه پولی (Pro) این افزونه در دسترس هستند.
در ادامه، با آموزش نحوه تنظیمات این افزونه و امکاناتی که ارائه می دهد، به شما می گوییم که در مسیر بهینه سازی سایت برای موتورهای جستجو، نقش افزونه رنک مث چیست و چطور باید از آن استفاده کرد.
آموزش افزونه رنک مث سئو Rank Math SEO
در این بخش از مقاله، ابتدا می گوییم نحوه نصب رنک مث چیست و بعد مرحله به مرحله روش کار با آن را آموزش می دهیم.
روش نصب افزونه رنک مث چیست
در پاسخ به این سوال که روش نصب افزونه رنک مث چیست باید گفت نصب این افزونه بسیار ساده است. کافی است وارد بخش افزودن افزونه سایت خود شوید، نام آن را به فارسی یا انگلیسی جستجو کنید، آن را بیابید و از همان مخزن وردپرس به راحتی نصبش کنید. اگر در نصب افزونه هم مشکلی داشتید مقاله «نصب افزونه در وردپرس» می تواند به شما کمک کند.
مرحله اول: شروع به کار با رنک مث Rank Math
اگر افزونه را به درستی نصب کرده باشید و آن را فعال کرده باشید (برای فعال کردن کافی است بعد از نصب روی دکمه فعال کردن کلیک کنید) منوی افزونه رنک مث به نوار کناری مدیریت سایت شما اضافه می شود.
اگر روی آن کلیک کنید، صفحه ای مثل صفحه زیر باز می شود که در آن می توانید مرحله به مرحله تنظمیات لازم برای این افزونه را انجام دهید. در این بخش، قسمت پیشرفته را انتخاب کنید و روی دکمه «بزن بریم!» کلیک کنید.
اگر این صفحه را پیدا نکردید از منوی کناری افزونه، پیشخوان را انتخاب کنید و از سربرگ های موجود در صفحه وارد سربرگ «راه اندازی سریع» شوید.
مرحله دوم : بخش سایت شما
در بخش بعدی یعنی مرحله «سایت شما» اطلاعاتی کلی درباره سایت خود به افزونه می دهید. مثلا در قسمت اول می توانید انتخاب کنید سایت شما چه نوع سایتی است؟ سایت خبری است یا فروشگاه اینترنتی یا… در نوار پایینی نوع سایت خود را به طور دقیق تر انتخاب می کنید. مثلا اگر فروشگاه اینترنتی هستید، چه نوع خدماتی ارائه می دهید و چه محصولاتی می فروشید، در نوار سوم هم نام شرکت یا سایت خود را می نویسید.
در قسمت پایین این صفحه، دو بخش وجود دارد که از شما می خواهد دو لوگو و تصویر بارگذاری کنید. بخش اول لوگوی سایت شما است که بسیار مهم است و حتما باید در محدوده ابعادی که ذکر شده است باشد یعنی بین 160*90 پیکسل تا 1920*1080 پیکسل.
بخش آخر صفحه هم از شما می خواهد یک عکس بارگذاری کنید که اگر لینک سایت شما در شبکه های اجتماعی به اشتراک گذاشته شد، آن تصویر به عنوان تصویر ضمیمه همراه لینک به نمایش در آید. البته انتخاب تصویر برای آن اجباری نیست. چون معمولا هر صفحه از سایت خودش حاوی تصویر شاخص است و شبکه های اجتماعی این تصویر را به عنوان عکس بندانگشتی نمایش می دهند.
مرحله سوم: آنالیز سایت
در این بخش، رنک مث (Rank Math SEO) از شما می خواهد که این افزونه نصب شده در سایت را با حساب رنک مث خود متصل کنید. اگر این کار را انجام داده باشید و مجددا وارد این بخش شوید، از شما می خواهد که Google Search Console خود را هم با رنک مث متصل کنید تا این افزونه این اطلاعات را در پیشخوان وردپرس به شما نشان دهد و از آن برای تحلیل وضعیت سایت در موتور جستجوی گوگل استفاده کند. قبلا یک مقاله در رابطه با نحوه اتصال گوگل سرچ کنسول با گوگل آنالیتکیس نوشته بودیم که مرتبط با این قسمت است و حتما به دردتان می خورد. چون تاثیر زیادی در نحوه تحلیل وضعیت سایت دارد.
مرحله چهارم : نقشه سایت رنک مث
در این مرحله، تنظیمات لازم برای نقشه سایت را انجام می دهید. البته تنظیمات این بخش گسترده تر است اما اگر از بخش تنظیمات سریع و مرحله به مرحله وارد شده باشید (همین بخشی که ما آمدیم و مرحله به مرحله داریم در آن پیش می رویم) فقط چند تنظیم ضروری را به شما ارائه می کند. شاید برایتان سوال پیش آمده باشد که اصلا نقشه سایت چیست و چه تاثیری در بهینه سازی سایت برای موتورهای جستجو (SEO) دارد. در قسمت بعدی در این مورد مختصرا توضیح می دهیم.
نقشه سایت و اهمیتش در سئو
نقشه سایت را می توان به فهرست یک کتاب تشبیه کرد. همانطور که با کمک فهرست یک کتاب می توان یک دید کلی درباره کتاب به دست آورد و فهمید هر مطلبی در کجا قرار دارد و اهمیت کدام مطلب بیشتر است، با نقشه سایت هم به موتورهای جستجو می گوییم که در سایت ما چه خبر است و چه مقالاتی درج می شود، همچنین اهمیت کدام مقاله بیشتر است و ابتدا باید آن ها را ایندکس کند.
نقشه سایت به موتور جستجو کمک می کند تا تمام مقالات سایت را فهرست بندی (Index) کند و چیزی را از قلم نیندازد، همچنین گردش ربات ها در محتوای سایت به ترتیب اولویت را امکان پذیر می کند و از این راه تاثیر بسیار زیادی روی سئوی سایت ما دارد. به این معنی که به موتور جستجو می گوید کدام بخش از سایت اولویت بیشتری دارد و ابتدا باید آن ها را ایندکس کند.
مرحله پنجم: بهینه سازی توسط رنک مث
در قسمت بهینه سازی، چند مورد از تنظمیات ابتدایی و ضروری برای افزایش بهره وری سایت را می توانید انجام دهید. ترجیحا تمام این سه گزینه را فعال کنید و در انتها دکمه ذخیره و ادامه را بزنید. با انجام این کار، همه مراحل اولیه تنظیمات سئو سایت توسط برنامه رنک مث انجام شده است و سایتتان نسبت به قبل بسیار بهبود یافته. برای تنظیمات بیشتر، در هر زمانی می توانید به بخش های مختلف افزونه مراجعه کنید و تغییرات دلخواه را اعمال کنید.
همچنین می توانید در این مرحله دکمه «راه اندازی تنظیمات پیشرفته» را بزنید و وارد بخش دیگری از تنظیمات مرحله ای اما پیشرفته تر شوید.
مرحله ششم: تنظیمات پیشرفته رنک مث
در اولین بخش از تنظیمات مرحله به مرحله پیشرفته، می توانید تنظیمات مربوط به دسترسی کاربران مختلف سایت به تنظیمات افزونه رنک مث Rank Math را تعیین کنید. این قسمت تنظیمات مختلفی دارد و شما می توانید به هر کدام از اعضای مدیریت سایت، دسترسی خاصی بدهید.
مرحله هفتم: مانیتور خطای 404 رنک مث Rank Math
در این قسمت به تنظیمات مربوط به صفحه خطای 404 دسترسی دارید. خطای 404 به این معناست که صفحه ای که کاربر دنبال آن است، در سایت شما وجود ندارد.
اگر دلیل مواجهه کاربر با این صفحه آن است که کاربر در نوشتن آدرس اشتباه کرده است، این اشکالی ندارد، اما اگر لینکی در سایت شما باشد که کاربر وقتی روی آن کلیک می کند به جای انتقال به صفحه مورد نظر، با خطا مواجه می شود، این اشکال مهمی است و به این معناست که در سایت شما لینک شکسته وجود دارد.
این خطا ممکن است به دلیل تغییر در آدرس صفحات سایت باشد بدون آنکه در مقالاتی که به این صفحه لینک داده اید، لینک قدیمی را اصلاح کنید، همچنین گاهی این خطا به این خاطر است که افزونه ای که برای ریدایرکت لینک های شکسته به کار برده اید، درست کار نمی کند، یا صفحه ای از محصولات یا مقالات شما دچار مشکل است.
فایده مانیتور خطای 404 توسط رنک مث چیست
با تنظیمات این بخش، رنک مث بر این صفحات نظارت می کند، تعداد آن ها را ثبت می کند، تاریخچه نمایش صفحه 404 به بازدیدکنندگان را نمایش می دهد و امکان می دهد که بتوانیم این صفحات را ریدایرکت Redirect کنیم (تغییر مسیر بدهیم).
فایده این نظارت آن است که می دانیم در سایت ما چه می گذرد. گاهی اوقات، می توانیم خطای موجود در بخشی از سایت را از این طریق پیدا کنیم و برطرفش کنیم. همچنین با امکان ریدایرکت صفحه خطا که در رنک مث پیش بینی شده است، می توانیم بازدیدکنندگان را به صفحه درستی از سایت ارجاع دهیم که در سئوی سایت بسیار موثر است.
بهترین کار این است که یک صفحه اختصاصی برای خطای 404 تعریف کرده باشیم که در آن لینک های کاربردی دیگری از سایت ما وجود داشته باشد، در این صورت، اگر کاربر با این صفحه مواجه شد، می تواند از لینک های پیشنهادی، وارد بخش دیگری از سایت شده و از سایت خارج نشود.
مرحله هشتم: نشانه گذاری Schema رنک مث چیست
قبل از اینکه بگوییم روش تنظیم اسکیما (Schema) در رنک مث چیست باید در مورد خود این موضوع صحبت کنیم.
اسکیما روشی است که در آن اطلاعات دیگری درباره مقاله را به طور خلاصه و آماده به موتورهای جستجو ارائه می دهید. مثلا با استفاده از اسکیمای FAQ (سوالات پرتکرار) به سوالات پرتکرار درباره موضوع مقاله خود پاسخ می دهید و با این کار احتمال این وجود دارد که وقتی کسی یکی از این سوالات را در گوگل جستجو کرد، گوگل مستقیما بخش سوال و جواب این صفحه مقاله را در نتایج جستجو به کاربران نمایش دهد.
یا با استفاده از اسکیمای امتیازبندی، به موتورهای جستجو می گویید که کاربران به این مقاله چه امتیازی داده اند و موتورهای جستجو هم در برخی موارد این امتیازات را در نتایج جستجو نمایش می دهند. این باعث می شود نتیجه جستجوی مربوط به سایت شما از دیگر نتایج متمایز شود و کاربران بیشتری به خود جذب کند.
در این بخش از مقاله تعدادی از امکانات این افزونه را توضیح دادیم، البته توضیح تک تک این امکانات، مقاله را بیش از اندازه طولانی می کند و ضروری هم نیست، چون کافی است به قسمت توضیحات هر کدام مراجعه کنید تا متوجه شوید هر کدام از این امکانات چه کاری انجام می دهند.
خلاصه و نتیجه گیری
در این مقاله توضیح دادیم که افزونه رنک مث چیست و چه کاربردی دارد. همینطور به طور گام به گام یاد گرفتیم که چطور این افزونه را نصب کنیم و تنظیماتش را انجام دهیم.
اگر بخواهیم در یک جمع بندی کوتاه بگوییم رنک مث چیست، می توانیم بگوییم این افزونه وردپرسی یک دستیار متخصص برای بهبود سئوی سایت است که هم به ما یادآوری می کند چه اقداماتی برای بهبود وضعیت SEO سایت انجام دهیم و هم بسیاری از این کارها را که از عهده یک افزونه بر می آید، برای ما انجام می دهد. در راستای همین افزونه شاید مقاله « بهترین افزونه سئو وردپرس در کنار 8 گام ساده بهبود رتبه » هم برایتان جالب باشد.
امیدواریم این مقاله برایتان مفید باشد. اگر هنوز هم پرسشی داشتید که فکر می کردید جای آن در این مقاله خالی است، سوال خود را در بخش نظرات بپرسید تا در اولین فرصت به شما پاسخ دهیم.